UMRO VOJNIK KOJI JE LIKVIDIRAO ČE GEVARU! Ovako se sećao najgoreg trenutaka u životu: Če mi je rekao SMIRI SE I DOBRO NACILJAJ!
Foto: Profimedia / AKG

boliviojac mario teran

UMRO VOJNIK KOJI JE LIKVIDIRAO ČE GEVARU! Ovako se sećao najgoreg trenutaka u životu: Če mi je rekao SMIRI SE I DOBRO NACILJAJ!

Planeta -

Bolivijski vojnik Mario Teran, koji je likvidirao kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevaru 1967. godine, umro je u 80. godini, javio je danas televizijski kanal "Telesur".

Mario Teran, član vojne grupe koja je zarobila revolucionara rođenog u Argentini 1967. godine, podlegao je dugotrajnoj bolesti i ostavio iz asebe dvoje dece i suprugu, navodi Gardijan.

"Teran je jednostavno ispunio svoju dužnost vojnog narednika“, rekao je za Radio Companera penzionisani general Geri Prado, koji je navodno vodio grupu", preneo je Gardijan.

"To je bio najgori trenutak u mom životu“, rekao je kasnije novinarima.

"Video sam velikog Čea, veoma velikog. Oči su mu neverovatno intenzivno sijale. Osećaao sam se kao da se nadvio nada mnom i kada je uperio pogled u mene, zavrtelo mi se u glavi..."

"Smiri se“, rekao mi je, "i dobro naciljaj! Ubićeš čoveka!’ Zatim sam se vratio korak unazad prema vratima, zatvorio oči i pucao“, dodao je Teran.

Penzionisani general Gari Prado, koji je vodio grupu koja je zarobila Če Gevaru pre 54 godine, potvrdio je vest o smrti Terana.

Ernesto Če Gevara, argentinski lekar, bio je vodeća figura u Kubanskoj revoluciji 1959.

Če Gevara
foto: Prfimedia / AKG

Nakon što je jedno vreme bio viši zvaničnik u vladi Fidela Kastra Če Gevara je napustio Kubu 1965. kako bi pokrenuo revolucije širom Afrike i Južne Amerike.

Uhvaćen 8. oktobra 1967. u akciji bolivijske vojske i agenata američke Centralne obaveštajne agencije.

Gevarini biografi rekli su da su njegovi prvi hici promašili Gevarine grudi, ali su potonji pogodili.

Kurir.rs / The Guardian, Nportal, Foto: Profimedia / AKG

Bonus video:

00:20

Porodična kuća gde se dogodilo ubistvo u Somboru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track