ŠOKIRANI SMO DVOSTRUKIM STANDARDIMA FRANCUSKIH VLASTI: Grupe za pomoć migrantima u Kaleu o ponašanju prema ukrajinskim izbeglicama
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

bruka

ŠOKIRANI SMO DVOSTRUKIM STANDARDIMA FRANCUSKIH VLASTI: Grupe za pomoć migrantima u Kaleu o ponašanju prema ukrajinskim izbeglicama

Planeta -

Grupe za pomoć migrantima u francuskom gradu Kaleu osudile su pristup lokalne vlade prema ukrajinskim izbeglicama i neukrajinskim tražiocima azila, kritikujući vladu zbog „dvostrukih standarda“.

Fransoa Genok, predsednik hostela za migrante, rekao je da su udruženja u gradu Kaleu šokirana nakon što je gradonačelnica Nataša Bušar pozirala na fotografiji sa ukrajinskim izbeglicama koje su dočekane u gradu i smeštene u lokalnom omladinskom hostelu.

„Očigledno nemamo ništa protiv njih. Ali udruženja su bila šokirana razlikom u tretmanu Ukrajinaca i neukrajinaca. Veliki deo izbeglica u Kaleu beži od rata ili diktature“, rekao je Genok za list 20 minuta.

„To je slučaj Ukrajinaca, ali i Sirijaca, Avganistanaca i Sudanaca. Osim što postoji diskriminatorski tretman ostalih ratnih izbeglica“, dodao je on.

Gradonačelnik Bušar uzvratio je na optužbe udruženja o dvostrukim standardima rekavši: „Nemam pouke od udruženja. 2015. godine, kada je Nemačka otvorila svoja vrata za izbeglice, i sama sam ponudila državnim službama smeštaj za žene i decu koji su bili na ulici.

Mnogi Ukrajinci u Kaleu čekaju mogućnost da otputuju u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Gradonačelnik Bušar je dodao da će grad biti spreman u slučaju da Britanija blokira ulazak ukrajinskih izbeglica pronalaženjem dodatnog smeštaja i smeštaja.

Kale je jedno od glavnih čvorišta za ilegalne imigrante koji žele da pređu u Veliku Britaniju, uglavnom tako što će se ušunjati na zadnji deo kamiona ili koristeći čamce da pređu Lamanš.

Prošle godine, rekordan broj migranata stigao je na južnu obalu Engleske, a skoro 28.000 ih je stiglo do kraja decembra. Vlada Velike Britanije je izjavila da očekuje da će broj migranata čamcima porasti ove godine, procenjujući da bi čak 65.000 moglo stići 2022.

Ranije ovog meseca, čamac sa 99 ilegalnih imigranata prebačen je u englesku luku Dover od strane graničnih snaga Velike Britanije i Kraljevske nacionalne ustanove za spasavanje (RNLI). Prijavljeno je da niko od migranata nije Ukrajinac.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track