ZAPLENJENA NAJSKUPLJA JAHTA NA SVETU: Pogledajte trenutak kada su Italijani zaplenili vodenu zver Andreja Meljničenka VIDEO
Foto: Profimedia

vredi oko 530 miliona evra

ZAPLENJENA NAJSKUPLJA JAHTA NA SVETU: Pogledajte trenutak kada su Italijani zaplenili vodenu zver Andreja Meljničenka VIDEO

Planeta -

Italijanske vlasti zaplenile su u petak, 11. marta, jahtu ruskog milijardera Andreja Meljničenka, navodi se u saopštenju italijanske finansijske policije.

U saopštenju se navodi da brod nazvan "SY A" vredi oko 530 miliona evra i da se nalazi u skladištu u severoistočnoj luci Trst. To je jedna od najvećih jahti na svetu, a definitovno je najskuplja vodena zver na svetu.

Andrej Meljničenko, zaplena, jahta
foto: Profimedia

Zaplena jahte je usledila nakon što je Evropska Unija sankcionisala Meljničenka 9. marta u okviru proširenih kaznenih mera protiv ruskih oligarha. Prema EU, on je vlasnik proizvođača đubriva EuroChem Group i kompanije za ugalj SUEK, prenosi CNN.

Andrej Meljničenko, zaplena, jahta
foto: Profimedia

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak iz Trsta na kojem se vidi trenutak kada je jahta zaplenjena.

U odluci Saveta EU, kojom su odobrene sankcije Meljničenku, navedeno je da se on i još 36 biznismena sastali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon što je invazija na Ukrajinu počela kako bi razgovarali o potencijalnom ekonomskom uticiju sankcija EU i SAD.

Odluka Saveta EU glasi: "Činjenica da je pozvan da prisustvuje ovom sastanku pokazuje da je član najužeg kruga Vladimira Putina i da podržava ili sprovodi akcije ili politike koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i bezbednost u Ukrajini".

"To takođe pokazuje da je on jedan od vodećih poslovnih ljudi uključenih u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda vladi Rusije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine", dodaje se.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja