KEŠ ZA HUMANOST: Britanska vlada plaća građanima koji prime ukrajnske izbeglice! VIDEO
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

katastofalan odgovor londona na krizu

KEŠ ZA HUMANOST: Britanska vlada plaća građanima koji prime ukrajnske izbeglice! VIDEO

Planeta -

Britanija će platiti ljudima da otvore svoje domove Ukrajincima koji beže od ruske invazije dok vlada pokušava da odvrati gnev zbog svog odgovora na najbrže rastuću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Nova šema pod nazivom "Domovi za Ukrajinu" omogućiće izbeglicama iz rata da dođu u Britaniju čak i ako nemaju porodične veze, saopštila je vlada u nedelju.

Britanija će plaćati ljudima 350 funti (456 dolara) mesečno ako mogu da ponude izbeglicama slobodnu sobu ili imovinu na period od najmanje šest meseci.

Premijer Boris Džonson pokušao je da prikaže Britaniju kao pomoćnicu u vođenju globalnog odgovora na rusku invaziju - koju Moskva naziva "specijalnom operacijom" - ali se njegova vlada suočila sa kritikama zbog kašnjenja u prihvatanju izbeglica.

Poslanici svih glavnih političkih partija napali su vladino insistiranje da Ukrajinci traže vize i biometrijske testove pre dolaska u Britaniju, rekavši da je ova birokratija dala prednost u odnosu na dobrobit onih koji beže od rata.

Prema novoj šemi, građani, dobrotvorne organizacije, preduzeća i društvene grupe trebalo bi da budu u mogućnosti da ponude smeštaj putem veb stranice do kraja sledeće nedelje, saopštila je vlada.

„Velika Britanija stoji iza Ukrajine u njihovim najmračnijim trenucima i britanska javnost razume potrebu da se što više ljudi skloni na bezbedno što je pre moguće“, rekao je Majkl Gouv, ministar stanovanja u saopštenju.

„Pozivam ljude širom zemlje da se pridruže nacionalnim naporima i ponude podršku našim ukrajinskim prijateljima. Zajedno možemo pružiti siguran dom onima kojima je to očajnički potrebno.

Svako ko nudi sobu ili dom moraće da dokaže da smeštaj ispunjava standarde i možda će morati da se podvrgnu proveri krivične evidencije.

U intervjuu za Skaj njuz, Gove je procenio da bi desetine hiljada Ukrajinaca mogle da dođu u Britaniju ovim putem, a prvi dolasci su verovatno za oko nedelju dana.

Gove je rekao da će lokalnim vlastima biti dato nešto više od 10.000 funti po Ukrajincu da pomognu u finansiranju dodatnih zahteva za javne usluge, uz dodatna sredstva za decu školskog uzrasta.

Broj izbeglica koje beže iz Ukrajine mogao bi da poraste na više od 4 miliona, što je duplo više od sadašnjih procena od oko 2 miliona, saopštila je prošle nedelje Agencija UN za izbeglice. Britanija je do sada izdala vize za oko 3.000 Ukrajinaca.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track