TUGA U MARIJUPOLJU! Preminule porodilja i beba nakon bombardovanja porodilišta
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

ruska invazija na ukrajinu

TUGA U MARIJUPOLJU! Preminule porodilja i beba nakon bombardovanja porodilišta

Planeta -

Trudnica koja je bila u porodilištu u Marijupolju tokom bombardovanja prošle srede preminula je, kao i njeno dete, piše Asošijeted pres.

Fotografija nje na nosilima pred ruševinama bolnice obišla je svet i pokazala kakav horor proživljavaju nedužne žene zbog ruske invazije na Ukrajinu i bombardovanja ne samo civilnih meta, nego i ustanova gde se spasavaju i rađaju životi.

Ženu su u sredu u stanju šoka nakon vidljivih povreda odvezli u drugu bolnicu bližu prvoj liniji fronta, gde su se lekari borili za njen život.

Vikala je: "Ubijte me!"

Prema navodima lekara, svesna da dete neće preživeti plakala je i vikala : "Ubijte me!".

Hirurg Timur Marin video je da joj je karlica zgnječena, a kuk slomljen.

- Uspeli smo da je porodimo carskim rezom, ali dete nije pokazivalo znakove života, rekao je hirurg.

Nakon toga pokušali su da spasu majku. Oživljavali su je više od 30 minuta, ali nije se izvukla. Oboje su, nažalost, preminuli.

Lekarsko osoblje u haosu nakon bombardovanja bolnice nije uspelo da sazna ime žene kako bi obavestilo muža da preuzme njeno i telo deteta. Ipak, navodno je neko drugi to uradio, pa nisu završili u jednoj od masovnih grobnica u blizini Mariupolja, piše AP.

Rusi: Tamo su neonacisti, ne žene i deca

Nakon napada na Mariupolj Rusi su tvrdili da se u porodilištu skrivaju neonacisti i ekstremistički azovski bataljon, da unutra nema pacijenata ni lekara. Štaviše, ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja šokantne fotografije trudnica iz Marijupolja nazvao je - lažnima.

Novinari AP danima su izveštavali iz opkoljenog grada Marijupolja, gde je, prema gradskom veću, do nedelje u opsadi poginulo najmanje 2.187 ljudi. Oni su iz prve ruke dokumentovali napad video snimkom videli žrtve i pratili ih do bolnica.

Blogerka Marijana Višegirskaja, koja je na jednoj od fotografija iz razrušenog porodilišta u Marijupolju u visokoj trudnoći, dan nakon napada rodila je zdravu devojčicu Veroniku. Rusi su je optužili da je glumica.

- To se dogodilo 9. marta u bolnici broj 3 u Marijupolju. Ležale smo na odeljenjima kad su se stakla, okviri prozora i zidovi razleteli. Ne znamo kako se to dogodilo. Neki su imali vremena da se pokriju, drugi nisu, rekla je Višegirskaja.

Ona je imala sreće. Drugi nisu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track