CENA SANKCIJA: Analitičari kažu da Rusija postepeno obnavlja izvoz pšenice preko Crnog mora
Foto: adam korzeniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

ukrajinska kriza

CENA SANKCIJA: Analitičari kažu da Rusija postepeno obnavlja izvoz pšenice preko Crnog mora

Planeta -

Rusija je ponovo počela da izvozi pšenicu iz svojih crnomorskih luka, dok je plovidba Azovskim morem i dalje ograničena, rekli su analitičari savetodavne firme IKAR.

"Izvozi se iz svih pet terminala (za izvoz žitarica) na Crnom moru", stoji u saopštenju IKAR-a.

Cene ruske pšenice i dalje su izuzetno nestabilne, saopštio je IKAR. Prošlog petka tona pšenice srednjeg kvaliteta, sa udelom proteina od 12,5 posto, franko utovareno na brod (FOB) u crnomorskim lukama stajala je 415 dolara. piše Hina.

Konsultantska kuća Sovecon saopštila je da je u ruskim terminalima na Crnom moru prošle sedmice utovareno 400.000 tona pšenice i da brodovi ulaze i izlaze iz tamošnjih luka.

Puna plovidba Azovskim morem još nije obnovljena, ali neka plovila počinju da prolaze kroz Kerčka vrata do Crnog mora, dodaju.

Na domaćem tržištu ruski poljoprivrednici počeli su istovremeno da odbijaju već potpisane ugovore zbog velike potražnje izvoznika i domaćih kupaca, izvestio je Sovecon.

Nedavna odluka Rusije o obustavi izvoza žitarica u neke zemlje iz sastava nekadašnjeg Sovjetskog Saveza još nije potvrđena, ali poznavaoci prilika na tržištu već izveštavaju o nezvaničnim ograničenjima izvoza žitarica železnicom iz Sibira u Kazahstan, dodaje Sovecon.

Ukrajinski izvoz žitarica trenutno je spor i oslanja se na željeznički prevoz, s maksimalnim prometom od oko 20.000 tona žitarica dnevno, prema Soveconu.

Ruski izvoz pšenice gotovo je prepolovljen od početka aktuelne sezone u julu prošle godine zbog slabijeg roda i izvozne carine od 86,3 dolara po toni u razdoblju od 16. do 22. marta.

Ove sedmice očekuje se zahlađenje u nekoliko ruskih regija koje proizvode ozimu pšenicu, ali zasejane površine zaštitiće debeli snežni pokrivač, procenjuju u Soveconu.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Inde.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track