SIRIJSKA NVO: 40.000 Sirijaca se prijavilo za rat u Ukrajini! Plata od 1.500-2.500 dolara!
Foto: AP Vadim Girda, Profimedia, Shutterstock

profitabilno

SIRIJSKA NVO: 40.000 Sirijaca se prijavilo za rat u Ukrajini! Plata od 1.500-2.500 dolara!

Planeta -

Preko 40.000 Sirijaca se registrovalo za putovanje u Ukrajinu i borbu na strani Rusije, tvrdi Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). Grupa je u ponedeljak saopštila da nijedan borac do sada nije napustio Siriju.

Među onima koji su na meti regrutovanja, SOHR je rekao da je poslato obaveštenje pripadnicima milicije Al-Katardži - grupe koju su Sjedinjene Države sankcionisale jer je služila kao posrednik između Asadovog režima i Islamske države Irak. i Sirija (ISIS) – dajući im do znanja da bi se mogli prijaviti da budu „plaćenici“ Rusije u Ukrajini.

Pričalo se da je plata između 1.500 i 2.500 dolara, saopštio je SOHR, iako nije potvrđen nijedan podatak.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje rekao ruskom savetu bezbednosti da stranim dobrovoljcima koji žele da se bore protiv Rusije u Ukrajini to treba dozvoliti.

„Ako vidite da postoje ti ljudi koji žele svojom voljom, a ne za novac, da dođu da pomognu ljudima koji žive u Donbasu, onda treba da im damo šta žele i da im pomognemo da dođu u zonu sukoba“, rekao je Putin. .

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je sirijske regrute „nasilnicima“ koji bi putovali da ubijaju ljude „u stranoj zemlji“.

Ukrajina, čije su oružane snage mnogo manje od ruskih, takođe je pozvala strane borce, a neki su - navodno iz mesta uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu - već stigli u zemlju.

Kurir.rs/syriahr

Bonus video:

00:36

POTRESNE SCENE! Ruševine i poginuli u Donjecku: Ovo vas neće ostaviti ravnodušnim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track