U VOZU NA PUTU ZA KIJEV: Premijeri Češke, Slovenije i Poljske tajno pripremali put za Ukrajinu, na sastanak sa Zelenskim!? (FOTO)
Foto: Twitter / Petr Fiala

prva poseta od početka rata

U VOZU NA PUTU ZA KIJEV: Premijeri Češke, Slovenije i Poljske tajno pripremali put za Ukrajinu, na sastanak sa Zelenskim!? (FOTO)

Planeta -

Premijeri Češke, Slovenije i Poljske stigli su vozom u Kijev u prvu posetu stranih lidera Ukrajini otkako je Rusija otpočela svoju vojnu operaciju u toj zemlji.

"Ovde se, u ratom razorenom Kijevu, stvara istorija. Ovde se sloboda bori protiv sveta tiranije. Ovde budućnost svih nas visi o koncu. EU podržava UA, koja može da računa na pomoć svojih prijatelja - donosimo ovu poruku danas u Kijev" napisao je na Tviteru poljski premijer Mateuš Moravjecki.

On je uz iste fotografije sa svojim kolegama, u objavi na Fejsbuku rekao da su stigli u Kijev.

Prethodno je slike uz voza za Kijev podelio i češki premijer na Tviteru, na kojoj se vide lidera ovih zemalja kako proučavaju mapu.

"Današnje putovanje sa premijerima Moravjeckim i Janšom i potpredsednikom vlade Jaroslavom Kačinskim na sastanak sa ukrajinskim predsewdnikom Volodimirom Zelenskim" napisao je češki premijer Petr Fijala na Tviteru uz fotografiju iz voza.

Slovenački premijer Janez Janša je poručio Ukrajincima uz slične fotografije iz voza: "Vaša borba je i naša borba i zajedno ćemo pobediti"

Mediji navode da su pripreme za posetu su trajale danima i sve je držano u tajnosti, a odluka o putovanju je navodno je doneta na nedavnom samitu lidera Unije u Versaju uz konsultacije s Šarlom Mišelom i Ursulom fon der Lajen.

Kurir.rs Foto: Twitter / Petr Fiala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja