KRVAV POKUŠAJ BEKSTVA IZ ZATVORA U MJANMARU: Ubijeno 7 zatvorenika, ranjeno 12 u pokušaju 50 osuđenika da pobegnu!
Foto: EPA / Stringer

zatvor Kalaj

KRVAV POKUŠAJ BEKSTVA IZ ZATVORA U MJANMARU: Ubijeno 7 zatvorenika, ranjeno 12 u pokušaju 50 osuđenika da pobegnu!

Planeta -

Sedam zatvorenika je ubijeno i 12 ranjeno kada je na njih pucano dok su pokušavali da pobegnu iz zatvora u centralnom severnom delu Mjanmara, javile su danas vlasti.

Oko 50 zavorenika pokušalo je juče da pobegne tako što je za taoce uzelo tri čuvara u zatvoru Kalaj, u regionu Sakain, rekao je portparol odelenja za zatvore Mjanmara Kin Šve. U tom zavroru ima oko 1.000 zatvorenika.

Portparol je rekao da je među ubijenim i zatvorenik koji je predvodio pokušaj bekstva.

U saopštenju koje je onlajn objavila Nacionalna organizacija Čin, regionalna etnička grupa koja se protivi vojnoj vladi Mjanmara, zatvorenik je identifikovan kao 28-ogodišnji Salaj Šalom Sijang Tang Lian, poznat kao "Van Dam", pripadnik oružanog krila te grupe.

Region Sikain i susedna država Čin su uporišta oružanog otpora vladajućoj vojsci koja je preuzela vlast u februaru prošle godine od izabrane vlade Aung San Su Ći.

Portparol je rekao da je među onima koji su pokušali da pobegnu bilo i političkih zatvorenika i običnih kriminalaca.

Rekao je da su zatvorenici odbili da poslušaju naređenja preko razglasa da se predaju kao i pucnje upozorenja. Vlasti su tada otvorile vatru pucajući u njihove noge, rekao je on.

On je negirao izveštaje onlajn medija Kin Tit (Khin Thit) koji radi ilegalno jer ga je vlada zabranila, da je najmanje 30 ljudi ubijeno i još trideset ranjeno kada je vojska upala u zatvor da okonča sukob zatvorskih vlasti i zatvorenika.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Stringer, arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track