ŠVAJCARSKI BANKARI OTKRILI: Evo koliko je rusko bogatstvo na ofšor računima! Bazel će pratiti EU i blokirati ta sredstva!
Foto: Shutterstock

brutalno

ŠVAJCARSKI BANKARI OTKRILI: Evo koliko je rusko bogatstvo na ofšor računima! Bazel će pratiti EU i blokirati ta sredstva!

Planeta -

Švajcarske banke drže do 213 milijardi dolara ruskog bogatstva, procenilo je u četvrtak Švajcarsko udruženje bankara (SBA).

SBA je procenila da banke drže između 150 i 200 milijardi švajcarskih franaka (213 milijardi američkih dolara) novca ruskih klijenata na „ofšor“ računima.

Švajcarsko udruženje bankara odlučilo je da otkrije ovu informaciju nakon što je Švajcarska preduzela neobičan korak i, nakon ruske invazije na Ukrajinu, odlučila da primeni sankcije EU na ruski novac.

U Švajcarskoj se vodi žestoka javna debata o ruskom bogatstvu u njenim bankama, a kopredsednik socijaldemokrata Mattea Meier poziva na blokiranje novca koji pripada Rusima bliskim predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi jer, kako je rekla, „pomaže u finansiranju rat“.

Švajcarsko ministarstvo ekonomije saopštilo je da nema jasnu procenu zamrznutih ruskih sredstava, ali da prati izveštaje banaka koje se suočavaju sa rastućom listom švajcarskih sankcija.

SBA ističe da je udeo ruske aktive u švajcarskim bankama mali u odnosu na ukupnu aktivu koja se drži u Švajcarskoj, odnosno da je jednocifreni procenat udela.

Analitičari kažu da je, kada je reč o ruskim klijentima, direktna izloženost švajcarskih banaka „podnošljiva”.

Credit Suisse je po prvi put detaljno predstavio svoju neto kreditnu izloženost Rusiji na kraju godine, koja je uključivala kreditiranje bogatih klijenata, kao i izloženost trgovinskom finansiranju i investicionom bankarstvu.

Credit Suisse je saopštio da je imao bruto izloženost Rusiji od 1,6 milijardi franaka (1,73 milijarde dolara) na kraju 2021. godine i otkrio veličinu potencijalnih gubitaka pošto su sankcije Zapada isključile Rusiju iz globalnog finansijskog sistema.

UBS beleži izloženost Rusiji u vrednosti od 634 miliona dolara.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track