ZBOG ZELENSKOG ZAHTEVAJU PRESEDAN OD NOBELOVOG KOMITETA: Evropski političari bi da ga predlože, traže ponovno otvaranje nominacija
Foto: AP, Shutterstock

nečuveno

ZBOG ZELENSKOG ZAHTEVAJU PRESEDAN OD NOBELOVOG KOMITETA: Evropski političari bi da ga predlože, traže ponovno otvaranje nominacija

Planeta -

U saopštenju evropskih političara upućenom komitetu za Nobelovu nagradu poziva se na ponovno otvaranje i produženje procesa nominacije do 31. marta.

U svetlu istorijskih događaja bez presedana, s poštovanjem pozivamo Komitet za Nobelovu nagradu za mir da ponovo otvori i ponovo razmotri nominaciju za 2022, naveli su evropski političari u pismu. Oni žele da za pomenutu nagradu budu nominovani ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ali i ukrajinski narod.

U saopštenju poslatom komitetu, političari su tražili da se proces nominovanja ponovo otvori i produži do 31. marta.

"Svet je šokiran slikama iz rata, milioni porodica žive u strahu. Njihovi domovi su bili ugroženi bombardovanjem i ruskom invazijom. Svedoci smo hrabrosti koju je ukrajinski narod pokazao prema Rusiji", navodi se u pismu.

"Upravo sada i širom sveta, svi demokratski građani postavljaju isto pitanje: šta možemo da uradimo da podržimo narod Ukrajine? Verujemo da je sada vreme da pokažemo građanima Ukrajine da je svet na njihovoj strani", dodaju oni.

"Iako smo svesni da je reč o prekidu postupka, smatramo da je ovaj prekid opravdan trenutnom nepredviđenom situacijom. Naša je demokratska dužnost da se suprotstavimo autoritarnosti i da podržimo ljude koji se bore za demokratiju", navodi se u pismu.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja