BOJKO BORISOV OSTAJE U PRITVORU: Pristalice bivšeg bugarskog premijera izašle na ulice Sofije! VIDEO
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

opasno

BOJKO BORISOV OSTAJE U PRITVORU: Pristalice bivšeg bugarskog premijera izašle na ulice Sofije! VIDEO

Planeta -

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov ostao je danas u pritvoru nakon istrage o korupciji koju vode tužioci Evropske unije dok njegove pristalice protestuju na ulicama tražeći njegovo oslobadjanje

.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Borisov priveden na 24 sata zajedno sa bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim i svojom savetnicom za medije Sevdalinom Arnaudovom. ; Vlasti nisu saopštile detalje o eventualnim optužbama na njihov račun ali su lokalni mediji izvestili da slučajevi istražuju zloupotrebu fondova EU.

Premijer Kiril Petkov rekao je da su istrage Evropskog javnog tužilaštva u toku i da će se videti reakcija bugarskog tužilaštva.

"Videćemo gde je bugarsko tužilaštvo i da li će konačno stati na stranu bugarskog naroda. Ovi dogadjaji pokazuju da u Bugarskoj niko nije iznad zakona", rekao je Petkov.

Aktuelni ministar finansija Asen Vasilev rekao je danas da su ;finansijski inspektori na osnovu dojave prikupili dokaze da navodno 556 miliona leva (280 miliona evra) nije ušlo državni budžet pod nadzorom Borisova i njegovog ministra finansija.

Borisov je jedan od osnivača, sada opozicione, stranke desnog centra GERB čiji su ;poslanici napustili sednicu i pridružili se demonstrantima ispred bugarskog parlamenta zahtevajući njegovo oslobadjanje.

Hapšenja su usledila nakon objave glavnog evropskog tužioca Laure Kovesi da je otvoreno 120 istraga o proneveri novca EU u Bugarskoj iz javnih tendera, poljoprivrednih subvencija i fondovima za oporavak od korona virusa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track