OVO JE 6 KLJUČNIH TAČAKA U PREGOVORIMA RUSIJE I UKRAJINE: Putin i Zelenski samo ovako završavaju rat!
Foto: AP/Sergei Guneyev, AP

ISPLIVAO DOKUMENT!

OVO JE 6 KLJUČNIH TAČAKA U PREGOVORIMA RUSIJE I UKRAJINE: Putin i Zelenski samo ovako završavaju rat!

Planeta -

Trajno primirje se može postići samo putem susreta Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog

Rusija i Ukrajina približavaju se sporazumu o "ključnim" pitanjima, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, dodajući da se nada da će primirje biti postignuto ako obe strane ne odustanu od dosadašnjeg napretka.

Čavušoglu, koji je prošle nedelje otputovao i u Rusiju i u Ukrajinu da bi održao razgovore sa svojim kolegama Sergejem Lavrovom i Dmitrijem Kulebom, rekao je za turske dnevne novine Huriet da postoji "približavanje stavova obe strane o važnim temama, ključnim temama".

"Možemo reći da se nadamo primirju ako strane ne odstupe od svojih trenutnih pozicija", rekao je Čavušoglu bez daljeg objašnjenja.

Bi-Bi-Si navodi šest tačaka o kojima se pregovara, a to su:

neutralnost Ukrajine

razoružanje i garancije bezbednosti

takozvana "denacifikacija" Ukrajine

uklanjanje prepreka za korišćenje ruskog jezika u Ukrajini

status otcepljenog regiona Donbas

status Krima, koji je pripojen Rusiji 2014.

Portparol turskog predsednika Ibrahima Kalina rekao je za televiziju Al Džazira da se dve strane u okviru četiri ključna pitanja približavaju sporazumu. On je naveo zahtev Rusije da Ukrajina odustane od svojih ambicija da uđe u NATO, demilitarizaciju, zatim ono što Rusija naziva "denacifikacija" i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad su odbacili ruske navode o "neonacistima" u demokratski izabranoj ukrajinskoj vladi kao neosnovanu propagandu, a Kalin je rekao da su takve optužbe uvredljive za Kijev.

Uprkos optužbama obe strane, i Kijev i Moskva su prošle nedelje napredovali u razgovorima o rešenju koje bi garantovalo bezbednost Ukrajine, ali van NATO-a.

Kalin je rekao da se trajno primirje može postići samo putem susreta Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Ali on je dodao da Putin veruje da stavovi o "strateškim pitanjima" Krima i Donbasa nisu dovoljno bliski da bi se dogovorio sastanak.

Zelenski već danima govori da je spreman da se sastane sa Putinom. On je to ponovio u intervjuu za CNN. "Spreman sam da pregovaram sa njim. Bio sam spreman poslednje dve godine. I mislim da bez pregovora ne možemo da okončamo ovaj rat", rekao je Zelenski za CNN u ekskluzivnom intervjuu.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track