OVO SU USLOVI ZA SASTANAK PUTINA I ZELENSKOG: Peskov o pregovorima između Moskve i Kijeva
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

rat u ukrajini

OVO SU USLOVI ZA SASTANAK PUTINA I ZELENSKOG: Peskov o pregovorima između Moskve i Kijeva

Planeta -

Kremlj je saopštio danas da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva tek treba da donesu veći napredak, i pozvao zemlje koje to mogu, da utiču na Ukrajinu kako bi Kijev postao konstruktivniji u pregovorima.

Kako prenosi Rojters, Moskva je optužila Kijev da odugovlači sa mirovnim pregovorima iznošenjem na sto predloga koji nisu prihvatljivi za Rusiju. Ukrajina sa druge strane tvrdi da su otvoreni za pregovore ali da neće popustiti ni prihvatiti ruske ultimatume.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da tek treba da bude ostvaren značajan napredak u razgovorima da bi postojala osnova za mogući sastanak između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog.

"Da bismo mogli da govorimo o sastanku dva predsednika, mora da se uradi domaći zadatak. Moraju da se održe razgovori i usaglase njihovi rezultati“, rekao je Peskov. "Do sada nije bilo značajnijeg pomaka", dodao je on.

Peskov je takođe ponovio tvrdnje da Rusija pokazuje više volje od ukrajinskih pregovarača da radi na sporazumu na pregovorima. "One (zemlje) koje mogu trebalo bi da iskoriste svoj uticaj na Kijev da ga učine susretljivijim i konstruktivnijim na ovim razgovorima“, rekao je on.

Portparol Kremlja rekao je, kako prenosi agencija Tass prenosi da je "izbor mesta za neki hipotetički sastanak sporedno pitanje, iako smo, naravno, zahvalni svim zemljama koje su izrazile spremnost da pomognu u ovom pregovaračkom procesu“.

Švajcarska, Turska i Izrael ponudili su se ranije da posreduju u mirovnim pregovorima.

Danas bi trebalo da budu nastavljeni onlajn pregovori ruske i ukrajinske delegacije, nakon što je Kijev odbio ponudu Moskve da im preda Marijupolj.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track