SPORO POVLAČENJE BRZE HRANE: Zašto američke kompanije me prekidaju poslovanje svojih franšiza u Rusiji! VIDEO
Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

jasno

SPORO POVLAČENJE BRZE HRANE: Zašto američke kompanije me prekidaju poslovanje svojih franšiza u Rusiji! VIDEO

Planeta -

Za lance brze hrane u SAD, raskid sa Rusijom je samo pitanje volje i gotovine, tvrdi Džefri Sonenfeld sa Jejlske škole za menadžment, koji tvrdi da kompanije treba da traže da otkupe primaoce master franšize koji odbijaju da obustave poslovanje.

Veliki američki lanci često prodaju dugoročna prava master franšize u stranim zemljama. Primalac franšize plaća privilegiju, uključujući procenat profita, u zamenu za brend i razne usluge podrške (npr. marketing, obuka, itd.).

Neki od ovih sporazuma takođe uključuju pomoć u lancu snabdevanja, od salveta do sastojaka za hranu, iako mnogi strani primaoci franšize nabavljaju sve svoje materijale. Dunkin, na primer, kaže da su njeni još uvek otvoreni ruski primaoci franšize sami sebi dovoljni.

PJ Vestern, primalac franšize Papa Džona u Rusiji koji je zapravo sa sedištem u Denveru i podržan od strane PE firmi CapMan i Baring Vostok, čak je izgradio sopstvene pogone za pravljenje testa.

Mekdonalds je u velikoj meri uspeo da napusti Rusiju jer je većina njegovih prodavnica bila u vlasništvu kompanije, ali su lanci poput Burger Kinga, Jam Brends i Sabveja rekli da ugovori sa primaocima franšize onemogućavaju da potpuno napuste Rusiju (ali da su obustavili usluge podrške i ulaganja u zemlju).

Sonenfeld, koji ima sluh za mnoge vrhunske američke izvršne direktore, smatra da je to izigravanje, verujući da brendovi treba da ponude svojim ruskim korisnicima franšize cenu koju ne mogu da odbiju. On dodaje da bi neki primaoci franšize mogli pozdraviti šansu da izađu, pošto bi pokroviteljstvo zapadnih brendova uskoro moglo biti smatrano nepatriotskim od strane ruskih zvaničnika.

Takođe je imao malo simpatija prema argumentu PJ Vestern-a da je nepravedno uskraćivati običnim ruskim radnicima posao ili običnim ruskim mušterijama obrok. „Rečeno je da je jedina stvar koja je neophodna za trijumf zla da dobri ljudi ne rade ništa. U ovom slučaju, samozadovoljstvo njihovih pica koji vole testo je izvor problema.“

Čini se da je Starbaks možda poslušao Sonenfeldov savet, pošto je njegov licencirani partner za Rusiju (koja se nalazi na Bliskom istoku) pristao da obustavi rad dok je nastavio da plaća zaposlene. Portparol Starbaksa je odbio da kaže da li kompanija plaća da bi omogućila zatvaranje i/ili kompenzaciju zaposlenima.

Dankin je odbio da kaže da li je ponudio gotovinu za zatvaranje svojih prodavnica, iako izvor kaže da je njegova situacija posebno komplikovana jer se glavni primalac franšize nalazi na ruskom stečajnom sudu. Matična kompanija Sabveja i Burger Kinga nije odgovorila na zahteve za komentar.

Kongresmenka Kerolin Maloni (D-NJ) juče je uvela zakon koji bi zahtevao od američkih kompanija sa franšizama u Rusiji da ili zatvore te prodavnice ili obustave distribuciju proizvoda ili usluga, kako bi zadržale savezne ugovore. To, međutim, ne bi zahtevalo otkup od primalaca franšiza.

Kurir.rs/Axios

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track