00:37

28. DAN RATA U UKRAJINI: Najteže i dalje u Mariupulju, 3 miliona ljudi napustilo zemlju

blog

RAT U UKRAJINI 28. DAN! Amerika razmatra zamrzavanje ruskog ZLATA! Bajden stigao u Brisel! Šolc razgovarao sa Putinom!

Planeta -

Danas je 28. dan ruske invazije na Ukrajinu

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, SREDA 23. MART

* Nestašice hrane u Rusiji

* Šolc protiv sankcija ruskom energetskom sektoru

* Putin ne veruje najužem krugu saradnika?

* Kremlj upozorava NATO da ne šalje mirovne snage u Ukrajinu

23.45 - Ruska rezolucija u SB UN samo uz podršku Kine

Savet bezbednosti UN danas nije odobrio rusku rezoluciju u kojo se ističu rastuće humanitarne potrebe Ukrajine ali bez pominjanja ruske invazije. Da bi prošla rezoluciji je bilo potrebno najmanje devet glasova u telu od 15 članova, i da nema veta od ostala četiri člana sa pravom da ga ulože. Ali u današnjem glasanju Rusija je dobila podršku samo od Kine, a 13 ostalih članova Saveta bezbednosti je bilo uzdržano.

Poraz ruske rezolucije bio je istog dana kada Generalna skupština UN počela razmatranje rezolucije koju su sastavili Ukrajina i dvadesetak zemalja iz celog sveta i čiji su kosponozori 100 zemalja gde se jasno kaže da je ruska agresija odgovorna za rastuću humanitarnu hitnu situaciju u Ukrajini.

Generalna skupština treba takođe da rzamatra rivalsku južnoafričku rezoluciju gde se ne pominje Rusija i slična je rezoluciji koja nije prošla u Savetu bezbednosti. Rusija je predlog rezolucije podnela 15. marta a glasanje o njoj je više puta odlagano.

23.31 - Reno obustavlja proizvodnju automobila u Moskvi

Francuski proizvodjač automobila Reno objavio je večeras da će odmah suspendovati rad fabrike Reno u Moskvi i proceniti moguće opcije učešća u svojoj ruskoj filijali AvtoVaz, dok raste pritisak oko njegovog velikog prisustva u Rusiji.

Ta fabrika proizvodi terensko vozilo Daster, Kaptur, Arkana i Nisan Terano. Ali najveći deo Renoovog prisustva u Rusiji je preko ogranka AvtoVaz, koji mu je pomogao da proda gotovo 500.000 vozila u Rusiji 2021. godine, čime je to tržište njegovo drugo tržište posle Evrope. Tako je šef ukrajinske diplomatije večeras uputio poziv na svetski bojkot Renoa pošto je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju francuskom parlamentu pomenuo Reno medju nekoliko drugih francuskih kompanija koje još rade u Rusiji.

Reno nije objavio izlazak iz Rusije ali se ovim otvaraju vrata za takav scenario.

"Grupa procenjuje moguće opcije oko učestvovanja u AvtoVazu" u kome Reno ima udeo od 69 odsto od kraja 2016. godine. Kompanija je lider na ruskom tržištu sa markom lada. Grupa Reno je navela da želi da deluje odgovorno prema svojih 45.000 zaposlenih u Rusiji.

23.11 - Bajden stigao u Brisel

Avion američkog predsednika Džoa Bajdena sleteo je večeras u Brisel, pokazuju snimci televizije CNN.

Amerićki predsednik, koji hoće da učvrsti jedinstvo Zapada naspram ruske invazije Ukrajine, treba sutra da učestvuje na tri velika međunarodna skupa, na sastancima NATO, G7 i Evropske unije, a zatim će otići u Poljsku u petak i subotu.

22.02 - Amerika razmatra zamrzavanje ruskih zlatnih rezervi

Ministarka finansija SAD Džanet Jelen sastaće se danas sa predstavnicima američkog Kongresa da razmatra moguće zamrzavanje ruskih zlatnih rezervi.

Taj potez je usledio pošto je nekoliko predstavnika podneo predlog zakona za zabranu ruskog zlata, koji treba da se usmeri na mogućnost Rusije da prodaje svoje zlatne rezerve da izbegne uticaj sankcija.

Sadašnje sankcije uvedene ruskim zvaničnicima, centralnoj banci, predsedniku Vladimiru Putinu i druge mere ne utiču na ruske zlatne rezerve koje Putin akumulira poslednjih nekoliko godina. Rujsija ima oko 130 milijardi dolara u zlatnim rezervama, prema predstavnicima američkog Kongresa.

21.44 - Rusija ograničila pristup servisu Gugl Njuz

Ruski medijski regulator Roskomnadzor ograničio je onlajn servis vesti Nuz.Gugl (News.Google), optužujući ga da pruža pristup "lažnim" informacijama o ruskoj ofanzivi u Ukrajini, javile su danas ruske novinske agencije. Odluka je doneta na zahtev ruskog glavnog tužilaštva, navodi se u saopštenju Roskomnadzora.

"Ovaj servis onlajn vesti obezbeđivao je pristup brojnim publikacijama i materijalima koji sadrže lažne informacije o razvoju specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine", navodi se u saopštenju.

21.32 - Nemačka isporučuje još oružja Ukrajini

Nemačka će isporučiti dodatnih 2.000 komada protivtenkovskog oružja Ukrajini da je podrži u borbi protiv ruske invazije, rekao je danas jedan parlamentarni izvor za Frans pres. Izvor je potvrdio informacije koje kruže u nemačkim medijima.

Ukrajinske snage već su dobile 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 raketnih bacača zemlja vazduh tipa Stinger iz rezervi Bundesvera, nemačke vojske. Nemačka je pored toga isporučila 500 raketa zemlja-vazduh Strela od oko 2.700 obećanih.

21.27- WSJ: Zelenski tražio Bjadenu da ne uvodi sankcije Abramoviču

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio je predsednika SAD džoa bajdena u telefonskom razgovoru da ne nameće sankcije ruskom oligarhu Romanu Abramoviču jer bi mogao da se pokaže kao koristan posrednik u mirovnim pregovorima s Moskvom, piše Wall Street Journal.

Kao rezultat toga Bela kuća uverila je ministarstvo finansija da ne nastavi s planovima da uvede sankcije Abramoviču, navode izvori upoznati sa situacijom. Opširnije pročitajte OVDE.

21.17 - Olaf Šolc razgovarao sa Putinom: Pozvao na prekid vatre

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je večeras predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i pozvao na prekid vatre u Ukrajini.

Portparol nemačke vlade Štefen Heberštrajt izjavio je da je kancelar pozvao Putina na prekid vatre i poboljšanje humanitarne situacije u Ukrajini što pre.

Nakon razgovora sa Putinom, Šolc je razgovarao i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i pitao za procenu trenutne situacije i pregovarački proces.

21.09 - Kijev: Poginula ruska novinarka

Ruska novinarka poginula je danas u bombardovanju Kijeva, objavio je večeras onlajn medij za koji je radila, Insajder (The Insider). Oksana Baulina poginula je od udara rakete dok je snimala štete od prethodnog udara na tržni centar u kvartu Podli u severnozapadnom delu glavnog grada Ukrajine, naveo portal za koji je radila. U tom udaru je poginuo još jedan civil a dve osobe koje su bile sa njom su ranjene.

Pre nego što je počela da radi za Insajder Baulina je bila producent za fondaciju za borbu protiv korupcije u svojoj zemlji, a nakon što je ta organizacija označena kao "ekstremistička" ona je napustila Rusiju i nastavila da radi za Insajder na temama o korpuciji. Došla je u Ukrajinu kao dopisnica gde je imala više priloga iz Kijeva i Lavova.

20.30 - Rusija proteruje američke diplomate

Rusija je odlučila da protera američke diplomate kao odgovor zato što je Vašington proterao 12 članova ruske diplomatske misije pri UN početkom marta, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Nota sa spiskom američkih diplomata proglašenim nepoželjnim osobama predata je danas, 23. marta, zvaničniku američke diplomatske misije koji je pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je odluka doneta zbog proterivanja diplomata iz ruske diplomatske misije pri UN u Njujorku, i dodaje da je američka strana bila obaveštena da će svaki neprijateljski čin SAD prema Rusiji naići na "čvrst i odgovrajući odgovor".

SAD su početkom marta, u jeku krize sa Rusijom oko Ukrajine proterale 12 članova ruske diplomatske misije pri UN, optužujući ih za špijunažu.

20.16 Duma odlučila: Ruskim vojnicima u Ukrajini status veterana

Ruska Državna Duma usvojila je danas zakon kojim se učesnicima “vojne operacije” u Ukrajini daje status ratnih veterana.

Ranije su taj status, koji omogućava različite olakšice kao i mesečne prihode, imali veterani ratnih dejstava u Avganistanu, Čečeniji i Siriji.

Nacrt zakona predložila je vladajuća Jedinstvena Rusija.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin rekao je da se olakšice odnose na plaćanje poreskih, transportnih, katastarskih i komunalnih obaveza.

20.13 SAD: Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini

Zvanični stav administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena je da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini, izjavio je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Danas mogu da objavim da, na osnovu informacija koje su nam trenutno dostupne, vlada SAD procenjuje da su članovi ruske vojske počinili ratne zločine u Ukrajini", naveo je Blinken u pisanoj izjavi.

Procena se bazira na "pažljivom pregledu" javnih i obaveštajnih podataka prikupljenih od 24. februara kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. SAD će te informacije podeliti sa saveznicima, partnerima i medjunarodnim institucijama zaduženim za istragu navoda o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti.

"Ima brojnih verodostojnih izveštaja o neselektivnim napadima i napadima koji su namerno usmereni na civile, kao i o drugim zverstvima. Ruske snage su uništile stambene zgrade, škole, bolnice, važnu infrastrukturu, civilna vozila, tržne centre i ambulantna vozila, a hiljade nevinih civila je ubijeno i ranjeno", naveo je Blinken.

19.52 - Švedska šalje Ukrajini protivtenkovsko oružje

Švedska će Ukrajini poslati dodatnih 5.000 komada protivtenkovskog oružja da je podrži naspram ruske invazije, saopštila je danas švedska vlada.

Švedska koja je zbog Kijeva prvi put od 1939. prekinula politiku koja joj zabranjuje izvoz oružja nekoj zemlji u ratu, poslaće Ukrajini novu isporuku oružja. To je objavljeno uoči sutrašnjeg govora ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog švedskom Parlamentu.

"Švedska će udvostručiti svoj doprinos oružanim snagama sa 5.000 komada protivtenkovskog oružja i opremom za deminiranje", napisala je na Tviteru švedska ministarka spoljnih poslova An Linde pozdravljajući novu "istorijsku odluku".

17.52 - Gardijan: Izrael sprečio Ukrajinu da kupi špijunski softver Pegaz

Izrael je sprečio Ukrajinu da kupi špijunski softver Pegaz (Pegasus) izraelske kompanije NSO grupe zbog bojazni da bi prodaja tako usavršenog sredstva za hakovanje izazvala gnev Rusije, piše danas londonski "Gardijan".

Zajedničko istraživanje tog britanskog lista i američkg "Vašington posta" je to pokazalo i pružilo novi uvid na koji način su odnosi Izraela s Rusijom povremeno podrivali ofanzivne sposobnosti Ukrajine i suprotstavljali se prioritetima SAD.

17.44 - Belorusija proteruje ukrajinske diplomate

Belorusija, saveznica Rusije, saopštila je danas da proteruje ukrajinske diplomate i da zatvara konzulat te zemlje. Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije nije preciziralo koliko diplomata će morati da napusti zemlju, navodeći da ih može ostati najviše pet.

Cilj tog poteza je "okončanje nediplomatskih aktivnosti nekoliko zaposlenih u ukrajinskim misijama", navelo je Ministarstvo.

17.36 - NATO tvrdi da je u Ukrajini poginulo između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika

NATO alijansa procenjuje da je tokom rata u Ukrajini poginulo između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika.

Rusija je pretrpela između 30.000 i 40.000 gubitaka u ljudstvu, što je broj u koji su uključeni nastradali, nestali, povređeni i zarobljeni vojnici. To je prva javna procena NATO od početka ruske invazije na Ukrajinu. Anonimni zvaničnik NATO koji je izneo podatke, izjavio je da je procena kombinacija podataka ukrajinske vlade, naznaka iz Rusije i informacija sa terena.

Vlada SAD, sa druge strane, odbija da objavi procene navodeći da dostupne informacije nisu pouzdane.

17.12 - Zelenski pozvao frnacuske firme da napuste Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je u video-govoru poslanicima i senatorima Parlamenta Francuske pozvao firme te zemlje koje rade u Rusiji, da prestanu da podržavaju rusku "ratnu mašinu" i da napuste tu zemlju, navodeći Reno (Renault), Ošan (Auchan) i Leroa Merlen (Leroy Merlin).

On je pozvao Francusku da pomogne Ukrajini u oružju, opremi i avionima da "se sloboda ne bi izmakla", prema francuskom prevodu njegovog 20-ominutnog govora.

16.47 Dramatično upozorenje Medvedeva Vašingtonu!

16.20 Britanska vlada je ignorisala upozorenja o Putinu, kaže bivši vojni ataše

Bivši vojni ataše u britanskoj ambasadi u Moskvi kaže da su njegova upozorenja o "dugom, mračnom maršu u rat" ignorisana. Vazdušni komodor Karl Skot, sada u penziji, piše u pismu Fajnenšel tajmsu da su on i njegove kolege „detaljno izveštavali o neizbežnosti sukoba“.

14.15 Putinov savetnik dao otkaz i otišao iz Rusije, Peskov potvrdio

Anatolij Čubajs podneo je ostavku i napustio zemlju, a razlog za to je što se protivi ratu predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, tvrde dva izvora upoznata sa situacijom.

Kako prenosi ruska TV Zvezda, ovim povodom oglasio se i portparol Kremlja Dimitrij Peskov koji je potvrdio ove navode.

13:28 Irpin ponovo pod kontrolom Ukrajine

Oleksandar Markušin, gradonačelnik kijevskog predgrađa Irpin, rekao je da ukrajinske oružane snage, teritorijalna odbrana i policija „imaju 80 odsto našeg grada pod kontrolom“.

13.25 Ukrajinci se pripremaju za borbu uz stihove benda Bon Džovi

Članovi benda Bon Džovi objavili su snimak Ukrajinaca kako se pripemaju za borbu uz njihovu pesmu "It's My Life'', koji je ubrzo postao viralan.

Na snimku se vidi nekoliko desetina ljudi na obali grada Odesa, koji se nalazi na jugu Ukrajine.

Jedni drugima dodaju vreće, a zatim ih bacaju na zadnji deo kamiona.

13.05 Hakeri upali u podatke Rosnjefta

Ukrajinci su izvršili sajber napad na filijale Rosnjefta u Nemačkoj, uništeno je 20 GB informacija koje su važne, tvrdi Marija Zaharova.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije navela je na Telegramu da su "proukrajinski sajber-ratnici" prodrli u unutrašnju mrežu naftne rafinerije.

"Kao rezultat toga, stvoreni su ozbiljni rizici za poslovanje kompanije. Ugroženo je funkcionisanje lokalnih rafinerija nafte, uključujući i onu u nemačkom Švedu. A on, inače, obezbeđuje gorivo za vecćinu benzinskih pumpi u Istočnoj Nemačkoj. I to na pozadini poznatog rasta cena benzina i dizel goriva u Evropi. Iz nekog razloga, nemačke vlasti su na neko vreme zaboravile na plemenitu misiju koju su izvršili napadači i povezale svoje strukture za sprovođenje zakona u aktivnu potragu za njima", navela je Zaharova.

13.04 Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Moskva i Kijev održali su dve razmene zarobljenika

"Dnevno rusko Ministarstvo odbrane organizuje humanitarne koridore i evakuaciju civila iz naselja (Ukrajine). Osim toga, obavljene su dve razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine", rekla je portparolka Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je napomenula da Evropska unija optužuje Rusiju da navodno koristi izbeglice iz Ukrajine kao još jedan instrument pritiska, šaljući ih u EU.

"U stvari, vlasti Kijeva su te koje zabranjuju evakuaciju u našu zemlju i nasilno teraju izbeglice na zapad. Mnogi od njih i dalje pokušavaju da odu u Rusiju, kod svojih rođaka, ali ovde im zemlje EU, pre svega Poljska, ne dozvoljavaju. Ljudi postaju taoci prvo u Kijevu, a zatim u Briselu", rekla je Zaharova.

Zaharova je naglasila da EU "ni na koji način ne utiče na Kijev kako se ukrajinski nacionalisti ne bi sakrili iza civila kao "živog štita" i ne bi blokirali njihov izlazak u Rusiju".

Ombudsman za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskalkova najavila je 21. marta prvu razmenu između Rusije i Ukrajine – devet ruskih zatvorenika za gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova.

13.02 Poterano 45 ruskih diplomata iz Poljske

Oni imaju pet dana rok da napuste zemlju, potvrdio je ambasador Rusije u toj zemlji nakon sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske.

Ruski ambasador jedan je od 45 ruskih diplomata čiji su odlazak zahtevale poljske vlasti

"Formalno, diplomatski odnosi se nastavljaju", rekao je ruski ambasador u Varšavi nakon što je primio notu o proterivanju 45 ruskih diplomata.

13.00 Molotovljev koktel na zidine Kremlja

Nepoznata osoba bacila je Molotovljev koktel na zidine Kremlja. Vreme nastanka snimka se ne zna, a sam snimak nije nezavisno potvrđen.

12.57 Otišla IKEA, Rus lansira svoju

Zbog intervencije Ruske Federacije u Ukrajini, švedska korporacija IKEA saopštila je da zatvara svoje prodavnice na teritoriji Rusije.

To je iskoristio dizajnerski studio iz Sankt Peterburga Lukorta-Service i podneo zahtev Rospatentu za registraciju žiga ИДЕЯ (IDEJA), piše segodnya.ua.

Kako prenose ruski mediji, direktor Luksorta-servisa Konstantin Kukoev požalio se da je njegova kompanija patila od povlačenja firme IKEA sa ruskog tržišta.

Zbog toga je tužio švedsku korporaciju i tražio jedan kvadrilion rubalja, odnosno 8,75 biliona evra (tačnije 8.750.908.879.061) na ime odštete, prenosi B92.

"IKEA se ugasila, a nastali su određeni problemi u poslovanju. Bio sam veoma razočaran njihovim odlaskom i podneo sam tužbu protiv njih. Odlučio sam da registrujem takav brend i pokrenem proizvodnju kako bi postojao potpuna zamena, da postoji Ruska proizvodnja nameštaja", naveo je Kukoev u saopštenju.

On je rekao da planira da otvori novu kompaniju kada dobije parnicu i dobije novac.

12.44 Kremlj: Slanje mirovnih snaga u Ukrajinu bilo bi "nepromišljeno i izuzetno opasno“

Rusija je upozorila NATO na strašne posledice ako pošalje neke mirovne snage u Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi to bila veoma nepromišljena i izuzetno opasna odluka.

On je novinarima rekao da bi svaki mogući kontakt između ruskih i NATO snaga "mogao imati jasne posledice koje bi bilo teško popraviti“.

Poljska je prošlog petka saopštila da će zvanično podneti predlog za mirovnu misiju u Ukrajini na sledećem samitu NATO-a. Američki predsednik Džo Bajden leti u Evropu na hitan samit NATO-a sutra u Briselu.

Rojters prenosi da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe kritikovao predlog u obraćanju osoblju i studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose u sredu.

"Ovo će biti direktan sukob između ruskih i NATO oružanih snaga za koji su svi ne samo pokušali da izbegnu, već su rekli da u principu ne bi trebalo da se desi“, rekao je on.

12.41 Nemačka: Potpuni embargo na rusku energiju bio bi razoran za Evropu

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da sugestije o trenutnom embargu na isporuku ruske energije treba odbaciti jer bi uticaj na Evropu bio razoran.

On je rekao da je Nemačka u procesu osamostaljivanja od ruskih izvora energije, ali "da bi to iz dana u dan gurnulo našu zemlju i celu Evropu u recesiju“.

Šolc je upozorio da će "čitave industrije biti na ivici [propasti]“ i da postojeće antiruske sankcije već teško pogađaju nemačke građane.

12.32 Hrvatski šef diplomatije: Putin je ratni zločinac

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da je Vladimir Putin ratni zločinac.

Grlić Radman je rekao da se nada da "ruski autokratski režim" neće biti dugog veka i poručio da bi Hrvatska znala da uzvrati na ruske pretnje.

Opširnije čitajte OVDE

12.08 Ukrajina tvrdi: Ubili smo još jednog važnog ruskog zapovednika

Ukrajina je navodno ubila još jednog važnog ruskog zapovednika, objavili su lokalni mediji koji su preneli objavu sa Telegrama portparola vojske iz Odese Sergeja Bratčuka, a preneli britanski tabloidi.

Navodno je u Marijupolju ubijen pukovnik Aleksej Šarov, zapovjednik 810. gardijske brigade Žukova u sastavu ruskih marinaca.

Dejli mejl navodi da je reč o 5. pukovniku i 15. vrhovnom zapovedniku koje su Rusi izgubili od početka invazije. To su njihovi najveći vojni gubici od Drugog svetskog rata.

12.06 Putinov lov na veštice

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je započeo lov na veštice među svojim užim krugom i postao je oprezan prema bliskim saveznicima nakon što su SAD i Britanija dobile informacije o njegovim vojnim planovima.

Opširnije čitajte OVDE

11.41 Zelenski provocira: UN ne pomažu dovoljno Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se jutros japanskom parlamentu i rekao da međunarodna zajednica ne pomaže dovoljno, a pod tim je posebno mislio na Ujedinjene nacije, prenosi Skaj njuz.

Takođe je rekao da ruske snage koriste područje Černobilka da se pripreme za nove napade i dodao da su borbe u nekim područjima toliko teške da ljudi ne mogu ni da sahrane svoje poginule rođake.

Zelenski se posljednjih nedelja obraćao brojnim svetskim političarima, a za danas je najavljen njegov govor pred francuskim parlamentom.

11.29 Sankcije Zapada probudile stare strahove kod Rusa

Međunarodne sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu probudile su stare strahove Rusa i dovele do nestašica hrane i dugih redova.

Opširnije čitajte OVDE

11.05 Marijupolj iz vazduha

Kompanija Maxar Technologies objavila je nove satelitske snimke ukrajinskog grada Marijupolja.

11.01 Ukrajinski mediji: Ovako izgleda Kijev jutros

10.31 Nemački ministar: Ukrajini će trebati novi Maršalov plan

Ukrajini će nakon rata za obnovu trebati Maršalov plan koji je razvila međunarodna zajednica, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner predstavljajući u Bundestagu nacrt državnog budžeta.

10.29 Makron uvodi vaučere za hranu?

Francuski predsednik je upozorio na "globalnu krizu sa hranom“ koja je rezultat rata u Ukrajini.

"Želim da uvedem vaučere za hranu kako bih pomogao najskromnijim domaćinstvima i srednjoj klasi da se suoče sa ovim dodatnim troškovima“, rekao je Emanuel Makron.

Opširnije čitajte OVDE

10.08 Kasparov: Putin će upotrebiti nuklearno oružje samo u jednom slučaju

Gari Kasparov, čuveni šahovski velemajstor, prodemokratski aktivista i jedan od lidera ruske opozicije, dao je svoje viđenje kada bi Moskva mogla da iskoristi nuklearno oružje.

Opširnije pročitajte OVDE

9.58 Otvara se humanitarni koridor iz Marijupolja?

Ukrajinske vlasti očekuju da će danas biti otvoreno devet humanitarnih koridora.

Koridori će evakuisati ljude iz opkoljenog Mariupolja i drugih gradova u Donjeckoj oblasti, Luganska, Zaporožja i iz predgrađa Kijeva, rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk.

9.57 Ukrajinski mediji: Najmanje četvoro ranjenih u jučerašnjem granatiranju Kijeva, osmoro kod Harkova

List Kijev indipendent prenosi da je najmanje četvoro ljudi ranjeno u napadu na Kijev.

List takođe navodi da je osam civila ranjeno u okolini Harkova.

9.51 Da li je propala ruska kampanja u Ukrajini?

Institut za proučavanje rata ocenjuje da je ruska invazija na Ukrajinu propala, ali da i dalje postoji mogućnost da se situacija promeni.

Opširnije čitajte OVDE

9.24 Rusija: Pogodili smo skladište oružja u mestu Rivne

Rusija je pogodila skladište oružja u mestu Rivne, saopštilo je rusko ministarstvo obrane dodajući da su u napadima koristili visokoprecizno oružje.

Pogođeni su i raketni bacači na periferiji Kijeva, dodali su zvaničnici.

8.46 London: Rusija se "verovatno reorganizuje pre nego što nastavi ofanzivne operacije velikih razmera“

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu procenu situacije na terenu, navevši da se može očekivati ruska ofanziva većih razmera.

Prema njihovim procenama, situacija na severu Ukrajine je uglavnom statična, a ruske snage verovatno sprovode period reorganizacije pre nego što nastave sa velikim ofanzivnim operacijama.

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske snage na istoku zemlje dok napreduju iz pravca Harkova na severu i Marijupolja na jugu. Isto tako, navode iz britansko ministarstva, ruske snage još uvek pokušavaju da zaobiđu Nikolajev kako bi krenuli na zapad prema Odesi.

8.43 Zelenski: Oko 100.000 ljudi u Marijupolju je bez hrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom najnovijem obraćanju rekao da je 100 hiljada ljudi u Marijupolju bez hrane, zarobljeno u "nehumanim uslovima" i pod konstantnim napadima.

Zelenski je rekao da je jednu grupu ljudi koji su pokušali da izađu iz grada dogovorenim humanitarnim koridorom "okupator jednostavno zarobio".

Zelenski je optužio ruske snage da ne samo da blokiraju humanitarni konvoj koji pokušava da Marijupolju donese očajnički potrebnu humanitarnu pomoć, već su i zarobili 15 vozača aubusa i spasilaca i zaplenili im vozila.

"Pokušavamo da organizujemo stabilne humanitarne koridore za stanovnike Marijupolja, ali skoro sve naše pokušaje, nažalost, osujećuju ruski okupatori, granatiranjem ili namernim terorom“, dodao je on u noćnom video obraćanju naciji.

8.37 Rusi navodno bombardovali most u Černihivu

Ruske snage navodno su tokom noći u Černihivu bombardovale most koji je bio ključan za dovoz humanitarne pomoći i evakuaciju civila, tvrdi savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko

Gerašenko se pozvao na tvrdnje čelnika tamošnje regije Vjačeslava Čausa.

Černihiv se nalazi oko 15 km od Kijeva.

8.36 Dogovoren prekid vatre u Lugansku?

Guverner oblasti Lugansk u istočnoj Ukrajini rekao je da je postignut dogovor o lokalnom prekidu vatre za evakuaciju civila zarobljenih u borbama.

Rojters napominje da je guverner Serhii Gaidai u aplikaciji za razmenu poruka Telegram rekao da će primirje stupiti na snagu u 9 ujutro po lokalnom vremenu.

8.34 Mesec dana rata u Ukrajini: Sav normalan život je nestao

Novinarka Sara Rejnsford, dopisnica BBC za istočnu Evropu, objavila je svojevrsni "dnevnik" mesec dana rata u Ukrajini.

Opširnije čitajte OVDE

8.04 Kijev: Dvoje dece ubijeno u mestu Rubižne

Kijev independent javlja da je u mestu Rubižne u ruskom bombardovanju poginulo dvoje dece.

Lokalni guverner objavio je da su ruski projektili pali na stambenu zgradu i da je tom prilikom stradalo troje ljudi, među kojima je dvoje dece.

U ratu u Ukrajini do sada je ubijeno 121 dete, objavila je juče Kancelarija glavnog tužioca. Ranjeno je 167 dece.

Ujedinjene nacije do 21. marta beleže 2510 civilnih žrtava, uključujući 953 ubijenih i 1.557 povređenih.

UN navode da su od 953 ubijenih 192 muškarca, 142 žene, 12 devojčica i 26 dečaka, te 40 dece i 541 odrasla osoba čiji pol još nije poznat.

7.21 Ukrajina: I dalje branimo Marijupolj

Ukrajinska vojska saopštila je da i dalje brane lučki grad Marijupolj, kao i Černihiv kako bi odvratili napredovanje Rusije prema Kijevu.

Dodali su da je u poslednja 24 sata uništeno 6 aviona, 5 bespilotnih letelica, 1 helikopter i 5 projektila.

Dodali su i da su do sada ubili 15.300 ruskih vojnika.

7.19 NATO vežbe na severu Evrope

Bijenalna NATO vežba "Hladni odgovor", u kojoj Norvešku "napada“ izmišljena zemlja i NATO pokreće klauzulu o kolektivnoj obrani dovodeći trupe iz više od desetak zemalja-partnera, ove je godine dobila dodatno značenje.

7.07 Bajden stiže u Evropu

Američki predsednik Džo Bajden danas stiže u Evropu. Prva stanica je Brisel. U petak je u Poljskoj.

Bajden će sa evropskim liderima razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu i doneti dodatne sankcije Moskvi za koje izvori kažu da uključuju i članove ruskog parlamenta.

7.01 Kijev: Rusi uništili laboratoriju u Černobilju

Ruske trupe koje su okupirale nuklearnu elektranu u Černobilju opljačkale su i uništile laboratoriju na tom mjestu, tvrde ukrajinski zvaničnici i dodaju da u okolini Černobilja gori sedam požara.

6.57 Amerika osudila izjave Rusije o nuklearnom oružju

Pentagon je osudio odbijanje Kremlja da isključi upotrebu nuklearnog oružja tokomsukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNN da će Moskva upotrebiti to oružje samo ako se Rusija suoči sa "egzistencijalnom prijetnjom". Rusija ima najveću svetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.

Portparol Pentagona rekao je da su takvi komentari "opasni".

"To nije način na koji bi odgovorna nuklearna sila trebalo da deluje", rekao je Džon Kirbi novinarima.

Bonus video:

00:32

ZELENSKI SE SPREMA ZA OBRAĆANJE LIDERIMA NATO: Teški pregovori sa Rusijom doneli izvestan napredak

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track