ASANŽ STAO NA LUDI KAMEN: Osnivač Vikliksa rekao da na ceremoniji u londonskom zatvoru! FOTO
Foto: EPA / DAVID CLIFF

bravo

ASANŽ STAO NA LUDI KAMEN: Osnivač Vikliksa rekao da na ceremoniji u londonskom zatvoru! FOTO

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž oženio je svoju verenicu na maloj ceremoniji u londonskom zatvoru gde se nalazi.

Asanž (50) je od 2019. zadržan u zatvoru Belmarš visoke bezbednosti na jugoistoku Londona po nizu optužbi u vezi sa objavljivanjem ogromne količine poverljivih dokumenata Vikiliksa pre više od jedne decenije.

Pristalice kažu da je Asanžu i Steli Moris dozvoljeno prisustvo četiri gosta i dva svedoka na ceremoniji u sredu.

Moris je pozirala za fotografije sa njom i dvojicom Asanžovih malih sinova dok su stigli ispred zatvora. Nosila je venčanicu i veo sa izvezenim porukama prijatelja i porodice. Haljinu je dizajnirala britanska dizajnerka Vivijen Vestvud, koja je među Asanžovim glasnijim i istaknutijim pristalicama.

1 / 5 Foto: EPA / DAVID CLIFF

Vestvud je takođe dizajnirao tartan kilt za Asanža, koji nije bio na slici.

„Svaki deo ovog privatnog događaja je pod intenzivnim nadzorom, od naše liste gostiju do slike sa venčanja“, napisao je Moris u listu Gardijan u sredu uoči venčanja.

„Ovo nije zatvorsko venčanje, to je izjava ljubavi i otpornosti uprkos zatvorskim zidovima, uprkos političkom progonu, uprkos proizvoljnom pritvoru, uprkos šteti i uznemiravanju nanete Julijanu i našoj porodici ," ona napisala.

Britanski Vrhovni sud je prošle nedelje odbio Asanžovu žalbu na odluku Višeg suda da ga izruči SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu.

Taj razvoj događaja sužava Asanžove mogućnosti, ali njegov tim odbrane može i dalje tražiti da njegov slučaj iznese Evropskom sudu za ljudska prava ili da ospori druge nalaze prvobitnog sudije. Mogli bi da pišu britanskoj ministarki unutrašnjih poslova u narednim nedeljama pre nego što ona donese odluku o njegovom izručenju.

Asanž poriče da je počinio krivična dela, a njegove pristalice, uključujući Amnesti internešenel, tvrde da je njegovo izručenje politički motivisano. Oni tvrde da je imao pravo na zaštitu slobode govora iz Prvog amandmana za objavljivanje dokumenata koji su razotkrili zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track