SERGEJ ŠOJGU NESTAO USRED RATA! SPEKULIŠE SE DA JE MINISTAR BOLESTAN: Objavljena njegova slika s Putinom uz ovu poruku (FOTO)
Foto: Profimedia / Russian Defence Ministry / TASS

Misterija šta je sa ruskim ministrom odbrane

SERGEJ ŠOJGU NESTAO USRED RATA! SPEKULIŠE SE DA JE MINISTAR BOLESTAN: Objavljena njegova slika s Putinom uz ovu poruku (FOTO)

Planeta -

General armije i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije viđen sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom otkako je 27. februara prisustvovao sastanku sa ruskim predsednikom i šefom kabineta Valerijem Gerasimovim u Moskvi.

Pojavile su se nedoumice o tome gde se nalazi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nakon izveštaja da on nije viđen u javnosti skoro dve nedelje, uprkos tome što je bio "zadužen" za napad Moskve na Ukrajinu. Navodno, jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina poslednji put se pojavio na državnoj televiziji 11. marta. Spekuliše se da je Šojgu možda bolestan i da pati od srčanih problema.

Istraživački ruski medij Agentstvo (nekadašnji Project) detaljno je sagledao medijsko prisustvo ruskog ministra odbrane otkako je Rusija izvršila napad na Ukrajinu 24. februara. Poslednje ažurirane vesti na profilu Ministarstva odbrane su od 11. marta.

Tog dana Šojgu je telefonom razgovarao sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom, a zatim otišao u Centralnu vojnu kliničku bolnicu Mandrika u Moskvi, gde je uručio nagrade ruskim vojnicima koji su se “istakli u specijalnoj vojnoj operaciji“.

Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Valerij Gerasimov
foto: Printscreen/Twitter

Sledeća zvanična vest o Šojguu je 18. marta. Kako se navodi na sajtu Kremlja, ministar odbrane je učestvovao na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i stalnim članovima Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je održan putem video linka.

Kremlj nije objavio nijednu fotografiju ili video sa ovog sastanka. Istog dana, državni Kanal 1 emitovao je snimke na kojima Šojgu uručuje nagrade vojnicima koji su učestvovali u “specijalnoj vojnoj operaciji“. Kanal 1 je tvrdio da se nagrade dodeljuju “danas“, ali su novinari primetili da se snimak poklapa sa snimkom koji je Ministarstvo odbrane objavilo 11. marta.

Kako primećuje Agenstvo, od početka invazije do 11. marta, svakih nekoliko dana stizali su izveštaji da Šojgu lično učestvuje u raznim događajima.

Šojgu nije viđen sa Putinom otkako je 27. februara prisustvovao sastanku sa ruskim predsednikom i šefom kabineta Valerijem Gerasimovim u Moskvi, samo nekoliko dana nakon što je počela invazija na Ukrajinu. Šojguov profil na sajtu Ministarstva odbrane takođe nije ažuriran od 11. marta.

Kako napominje Agenstvo, Šojgu je dosta prisutan u javnosti u pogledu medijskih nastupa za Kremlj i pomogao je u pokretanju kampanje za poboljšanje javnog imidža Ministarstva odbrane kada je postavljen na čelo odeljenja 2012. godine.

Dmitrij Treščanin, ruski novinar nezavisnog medija Medija zona, takođe je u utorak primetio da je poslednji članak o Šojguu objavljen u ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA 11. marta.

"Čujte, veliki PR ministar Šojgu je van javnog prostora od 11. marta. Jedanaest dana rata, nemamo šefa Ministarstva odbrane“, tvitovao je Treščanin.

Džejk Kordel, izveštač The Moscow Times, pomenuo je kako se "mnogo čavrlja na Telegramu“ o tome gde se Šojgu nalazi.

"Nije viđen u javnosti 12 dana, nije viđen sa Putinom od "tog" sastanka 27. februara gde mu je naređeno da stavi nuklearnu bombu u stanje visoke pripravnosti“, napisao je Kordel na Tviteru pre nego što je podelio sliku Šojgua i Putina "iz srećnijih vremena“ gde par je zajedno na odmoru.

Takođe se navodi da Gerasimov, načelnik Generalštaba oružanih snaga, nije viđen u javnosti od 11. marta.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track