UZBUDLJIVO OTKRIĆE U MEKSIČKOM ZALIVU Pronađen 207 godina star brod koji baca svetlo na istoriju Afroamerikanaca, Indijanaca u SAD
Foto: Printscreen/NOAA

arheologija

UZBUDLJIVO OTKRIĆE U MEKSIČKOM ZALIVU Pronađen 207 godina star brod koji baca svetlo na istoriju Afroamerikanaca, Indijanaca u SAD

Planeta -

Otkriće 207 godina starog kitolovačkog broda u Meksičkom zalivu baca svetlo na istoriju članova posade Afroamerikanaca i Indijanaca u ranim 1800im.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) i partneri otkrili su Industriju, drveni brik sa dva jarbola, dužine 64 stope, 25. februara na obali Paskagule, u državi Misisipi. Izgrađen 1815. godine u Vestportu u Masačusetsu, brod je lovio kitove preko Atlantskog okeana, Kariba i Meksičkog zaliva oko 20 godina.

Industrija je nestala 26. maja 1836. tokom oluje koja joj je slomila dva jarbola i uništila trup.

Iz NOAA navode da je lista posade nestala kada je Industrija potonula. Ali spiskovi posada sa prethodnih putovanja pokazuju da su među članovima posade i oficirima bili Indijanci, Afroamerikanci, belci i pripadnici drugih rasa.

"Istorija Afroamerikanaca i Indijanaca je američka istorija, a ovo značajno otkriće služi kao važan podsetnik na ogroman doprinos koji su Afroamerikanci i Indijanci dali našoj zemlji“, rekao je zamenik američkog sekretara za trgovinu Don Grejvs u izjavi koju je objavila NOAA. "Ovaj kitolovac iz 19. veka pomoći će nam da naučimo o životima afroameričkih i indijanskih mornara i njihovih zajednica, kao i o ogromnim izazovima sa kojima su se suočavali na kopnu i na moru".

Izgubljen, pa pronađen

Otkriće Industrije je rezultat koordinisanih napora između naučnika i arheologa iz Biroa za upravljanje energijom okeana, privatne arheološke firme SEARCH, Inc. i NOAA.

Tim na brodu NOAA spustio je u morske dubine vozilo na daljinsko upravljanje, vođeno sa obale, kako bi istražilo morkso dno na mogućoj lokaciji brodoloma koju je prva primetila energetska kompanija 2011. godine, a kasnije je videlo autonomno vozilo 2017.

Nakon što su pregledali snimke, tim naučnika utvrdio je da je zaista reč o Industriji, piše CNN.

Iako je sam brod potonuo, sada znamo šta se dogodilo njegovoj posadi, zahvaljujući istraživanju bibliotekara iz Vestport besplatne javne biblioteke.

Robin Vinters je pronašao članak koji su objavili Nentaket inkvajeri i Miror 17. juna 1836. godine, u kojem se navodi da je posadu Industrije pokupio drugi kitolovac iz Vestporta u Masačusetsu – Elizabet – i bezbedno ih vratio u Vestport.

"Ovo je bila velika sreća za ljude na brodu“, rekao je potpredsednik SEARCH, Inc. Džejsm Delgado, koji je blisko sarađivao sa Vintersom i nekoliko drugih lokalnih istoričara kako bi potvrdio identitet Industrije.

"Da su članovi afroameričke posade pokušali da izađu na kopno, bili bi zatvoreni po lokalnim zakonima. A ako nisu mogli da plate dok su bili u zatvoru, bili bi prodati u ropstvo", rekao je on.

Industrija je bila povezana sa Polom Kafeom, pomorcem, preduzetnikom, abolicionistom i filantropom čiji je otac bio oslobođeni rob, a majka bila Indijanka iz plemena Vampanoag, kaže Monika Alen, direktorka javnih poslova za istraživanje NOAA.

Zapisi pokazuju da je Kafeov sin Vilijam bio navigator na Industriji. Pardon Kuk, Kafeov zet, bio je oficir na briku. Smatra se da je Kuk Afroamerikanac koji je organizovao najviše lovova na kitove u američkoj istoriji.

"Vest o ovom otkriću je uzbudljiva, jer nam omogućava da istražimo rane odnose muškaraca koji su radili na ovim brodovima, što je lekcija za nas danas dok se bavimo različitošću, jednakošću i inkluzivnošću", naveo je Karl DŽ. Kruz u saopštenju. Kruz je nezavisni istoričar sa sedištem u Nju Bedfordu i potomak porodice Pola Kafa.

olupina, brod
foto: Printscreen/NOAA

Utvrđivanje autentičnosti olupine

Brod nije potonuo odmah na dan oluje. Ovo je delom zbog kitovog ulja na brodu, koje je omogućilo oštećenom brodu da duže ostane na površini, navodi se u izveštaju naučnog tima.

"To što je na brodu bilo tako malo predmeta bio je još jedan veliki dokaz da je to bila Industrija“, rekao je pomorski biolog Skot Sorset u izjavi koju je objavila NOAA. "Znali smo da je spašen pre nego što je potonuo", dodao je.

Prema istom izveštaju, kitolovac iz tesno povezane zajednice kitolovaca iz Masačusetsa stigao je do Industrije koja je tonula i spasao 230 barela kitovog ulja, delove opreme i jedno od četiri sidra pre nego što je brik potonuo.

U izveštaju se takođe navodi da je Industrija jedini kitolovac za koji se zna da je izgubljen u Meksičkom zalivu od 214 putovanja od 1780ih do 1870ih.

Piloti podvodnog rovera uspeli su da snime ogromne posude koje su bile uobičajene na kitolovcima i koje su služile kao šporet i kotao za topljenje kitovog sala.

Naučnici su utvrdili da se lokacija brodoloma, 72 nautičke milje od poslednje zabeležene lokacije pored ušća reke Misisipi, može pripisati brodu koji je plutao u struji zalivske petlje pre nego što je na kraju potonuo negde posle oluje u maju 1836.

Iako je olupina više od jedne milje ispod površine, NOAA nije želela da otkrije njegovu tačnu lokaciju kako artefakti sa broda ne bi misteriozno nestali.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track