NAORUŽAVANJE UKRAJINE Šta će sve od oružja pojedine članice NATO pakta da isporuče Kijevu? Dominiraju protivoklopne i PVO rakete!
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Twitter

naoružaj i uključi u borbu

NAORUŽAVANJE UKRAJINE Šta će sve od oružja pojedine članice NATO pakta da isporuče Kijevu? Dominiraju protivoklopne i PVO rakete!

Planeta -

Samit severnoatlanske alijanse, koji je održan u četvrtak u Monsu, u Belgiji osim deklarativne osude ruske invazije na Ukrajinu nije monogo doneo. Ono po čemu će ostati upamćen je da NATO formira dodatne četiri borbene grupe na istoku Evrope, ali i da se nastavlja naoružavanje Ukrajine.

Američki predsednik Džo Bajden koji se nalazi na evropskoj turneji iza zatvorenih vrata u sedištu NATO najavio je da će alijansa povećati vojnu pomoć Ukrajini i da će joj dati dodatne sisteme naoružanja, uključujući tu i sisteme za protivvazdušnu odbranu.

Postavlja se pitanje šta bi to pojedine članice NATO mogle da ustupe Ukrajini. Na osnovu informacija objavljenih u zapadnoj štampi lista oružja koje će biti donirano Ukrajini po pojednim zemljama je sledeća:

Velika Britanija

Ova članica NATO do sad u Ukrajinu poslala je 4.000 protivoklopnih raketa NLAW i određeni broj protivoklopnih raketa tipa Dževelin američke proizvodnje. U budućnosti vlastima u Kijevu obećano je 6.000 raketa, eksploziv i neutvrđeni broj protivvazdušnih raketa i sistem "Starstreak".

Sjedinjene Države

Administracija Džo Bajdena obećala je 100 dronova kamikaza Switchbalde, 4.600 protivoklopnih raketa "Dževelin", 1.400 prenosnih PVO raketa "Stinger", pet transportnih helikoptera Mi-17. Kako se navodi Vašington je vlastima u Kijevu isporučio 600 PVO raketa.

Francuska

Ova članica EU i NATO se do sad nije spominjala u naoružavanju ukrajinske vojske, a saopšteno je da ova zemlja neće saopštiti koju vrstu pomoći će isporučiti Ukrajini, jer bi to pomoglo Rusiji.

Nemačka

Ova zemlja isporučila je kako je navredno 1.000 protiv-oklopnih raketa, 500 PVO raketa Stinger, i oko 2.700 PVO raketa Strela, od kojih je 500 samo stiglo u Ukrajinu.

Kanada

Ova država donirala je 4.500 protivoklopnih raketnih bacača M-72, 7.500 ručnih bombi i oko 30 miliona dolara vredne pomoći u snajperskim puškama, municiji, uređajima za noćno osmatranje i pancirnim prslucima.

Turska

Ova članica NATO dostavila je određeni broj borbenih i izviđačkih dronova Bajrakrar TB-2 Dronovi koji imaju radijus od 150-300 km. Ovo oružje je veoma popularno kod ukrajinske vojske.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track