ONI SU NAJBRUTALNIJI RUSKI PLAĆENICI! PROFESIONALCI KOJI NE GREŠE: Njihov slogan je SMRT JE NAŠ POSAO, A POSAO JE DOBAR!
Foto: Profimedia

Nisu odani ni zemlji ni Putinu!

ONI SU NAJBRUTALNIJI RUSKI PLAĆENICI! PROFESIONALCI KOJI NE GREŠE: Njihov slogan je SMRT JE NAŠ POSAO, A POSAO JE DOBAR!

Planeta -

Ti borci znaju što rade. Ozbiljni su i to se vidi; sa ovim mađarskim puškama velikog kalibra možete pogoditi oko kilometar udaljenu metu. Ovo oružje može uništiti svako vozilo i zaustaviti bilo koga i bilo šta.

Čim je krenula ruska invazija na Ukrajinu, veliki ruski vojni tranportni avion antonov iz Centralnoafričke Republike je dovezao oko stotinu plaćenika zloglasne grupe "Vagner" koji su se uskoro pridružili ekipi od oko 200 plaćenika koji su već bili u istočnoj Ukrajini.

Svi ti borci su stigli sa već vrednim iskustvom ratovanja u elitnim vojnim jedinicama ili sigurnosnim službama, ponajviše u vojsci specijalne namjere Spetcnac, vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), Spoljnoj obaveštajnoj službi (SVR) ili FSB-u koji je zaštita Vladimira Putina i Kremlja.

Nešto boraca stiglo je iz manjih regija u kojima su "Vagnerovci" prisutni, a taj dolazak bio je snažan signal da Putin zaista planira vojnu invaziju na Ukrajinu. Po dolasku u područje pod kontrolom Rusije, plaćenici su krenuli u obavljanje krvavog posla u specijalnim grupama od četiri vojnika, od koji je prvi uvek snajperista.

Specnaz
foto: Youtube

Njihov zadatak bio je da eliminišu ciljeve najviših prioriteta i tako opravdaju slogan koji se ponekad može videti na njihovim uniformama. On glasi: “Smrt je naš posao, a posao je dobar”, piše britanski Telegraf koji prenosi informacije takozvanog “starog Jevrejina”, čoveka koji živi u nemačkom selu u koje otkako je počela invazija stižu izbeglice iz Ukrajine.

Starac se angažovao da pomogne, delimično i zato jer se tako iskupljuje za to što je karijeru proveo na visokim pozicijama jedne od najopakijih ruskih mafijaških bandi. Priča kako su neprijatelji pokušali da ga likvidiraju u zatvoru, ali on je muškarca kojeg su poslali da ga ubije, ubo viljuškom u vrat. Ovaj starac poznaje jednog od boraca koji je "antonovom" stigao u istočnu Ukrajinu, a poznaje i jednog od vođa "Vagner" grupe u Moskvi.

On kaže kako su mu oni ispričali da su brutalni plaćenici poslati u Ukrajinu kako bi širili teror te građane držali u stanju straha i panike. S obzirom na to da ih poznaje, starac nimalo ne sumnja u njihove užasne taktike i veštine, rekavši kako je među "Vagnerovim" borcima mnogo psihopata, uz neke od najsposobnijih i najiskusnijih ljudi koje je Putin mogao da odabere za postizanje svojih mračnih ciljeva.

puška, snajperska puška, snajper
foto: Printscreen/Youtube

"Ti borci su profesionalci i oni znaju što rade. Ozbiljni su i to se vidi; s ovim mađarskim puškama velikog kalibra možete pogoditi oko kilometar udaljenu metu. Ovo oružje može uništiti svako vozilo i zaustaviti bilo koga i bilo šta. Oni se ne igraju, i ne greše", upozorio je on.

Da mu je za verovati dokazuje i jeziva reputaciju koju "Vagnerovci" uživaju nakon pokolja koji su počinili u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici. Na primer, postoji snimak koji prikazuje kako nemilosrdno maljem tuku dezertera, a zatim mu lopatom odseku glavu i ruke.

"'Vagner' grupa nije odana ni zemlji ni ideologiji, pa tako ni Putinu. Oni samo žele da zarade”, kaže starac.

Specnaz
foto: Youtube

Dakle, grupa "Vagner" je u svojoj biti zločinačka organizacija. Novinar britanskog Telegrafa naveo je i primer.

"Bivši FSB-ov pukovnik mi je jednom prilikom objasnio da se oligarsi, generali, advokati i tajni policajci međusobno bore da ispune svaku želju Vladimira Putina. Onaj kome se Putin nasmeši, taj se i bogati", prepričao je novinar.

A u poslednjih dvadeset godina Putin se često smeškao oligarhu Jevgeniju Prigožinu, poznatom pod nazivom “Putinov kuvar”. Prigožin navodno pomaže finansiranje zloglasne "Vagner" grupe, a nadimak je dobio jer je kao niži zvaničnik vodio omiljeni Putinov restoran u Sankt Peterburgu.

Do danas je fino napredovao pa sad vodi kompaniju zaduženu da brine o događanjima i manifestacijama u Kremlju. Nagađa se da je Prigožin danas milijarder, ali i dalje svestan da mu je Putin to sve omogućio pa se i dalje može videti s poslužavnikom iza Putinovih leđa, prenosi Net.hr.

Vagner Grupa, plaćenici
foto: Youtube screenshot/TRT World

Jedan bivši agent FSB-a izrazio je zabrinutost da će Putinu jedini izlaz biti upotreba nuklearnog oružja kako bi NATO naterao da pregovara o dogovoru kojim bi se spasao poraza i sramote.

Ali, osim najmračnijeg scenarija, Putin ima još jednu opciju, a za tu će mu jako dobro koristiti brutalna grupa "Vagner". Oni bi ovaj rat mogli da učine toliko brutalnim da Ukrajinu prisile na predaju.

Glavna prednost te grupe što se tiče Kremlja jeste što oni mogu da koriste nelegalno i nedozvoljeno oružje, ali bez da budu deo ruske vojske. Na taj način Kremlj bi mogao da izbegne lanac odgovornosti koji seže od Putina do "Vagnerovih" koljača na terenu.

Britanski Telegraf podseća kako su takve taktike korišćene u drugom ratu u Čečeniji 1999., kada je plaćenicima rečeno da mogu da rade šta god žele s bilo kojim mestom koje zauzmu. Oni su i poslušali, ostavivši iza sebe 41 mrtvog, od kojih su jednom odrubili glavu dok je klečao na putu. Ono što je najjezivije od svega jeste to što ovaj rat daje mnogo više šansi za zaradu od onog u Čečeniji, što bi značilo da je slogan - “smrt je naš posao, a posao je dobar” - na uniformama "Vagnerovaca" istinit.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track