VOJNI STRUČNJAK O NAPREDOVANJU RUSA U UKRAJINI: Glavni napori se ulažu u jug
Foto: Kisileva Svetlana/ABACA / Abaca Press / Profimedia

rat

VOJNI STRUČNJAK O NAPREDOVANJU RUSA U UKRAJINI: Glavni napori se ulažu u jug

Planeta -

Vojni stručnjak Džek Vatling, naučni saradnik za kopneno ratovanje u londonskom obrambenom Kraljevskom institutu ujedinjenih službi dao je za BBC najnoviju procenu kretanja ruskih trupa u Ukrajini.

Kaže da su Rusi angažovali većinu snaga koje su nagomilali, da je većina tih snaga unutar Ukrajine i da Rusi nisu u stanju da prerasporedele te snage po zemlji.

"Dakle, oni sada napreduju tamo gde ulažu glave napore u smislu resursa i logistike. Glavni napori u ovom trenutku ulažu se u jug, gde ruske snage pokušavaju da okončaju bitku za Marijupolj, a zatim okruže ukrajinske vojne jedinice u Donbasu s boka, kako bi pokušali da ih odseku, potiskujući ih s juga prema severu", rekao je Vatling.

Ruske trupe su statične između Hersona i Mikolajeva i malo je verovatno da će tamo uspeti da napreduju, dodao je on.

Stručnjak kaže i da se Rusi fokusiraju na potiskivanje ukrajinskih snaga od Krima prema severu duž reke Dnjepar kako bi pokušali da opkole područje na kom se nalaze mnoge od najboljih ukrajinskih jedinica.

"Rusi su napredovali duž više osa od onoga što su mogli zadržati u prvom delu sukoba, a sada su u poziciji da mogu da napreduju samo po jednoj osi istovremeno. Čini se da im je trenutno prioritet da poraze ukrajinske snage u Donbasu ako to mogu. Nakon što završe u Marijupolju, verovatno će ojačati osovinu prema Harkovu severno od Donbasa", rekao je Vatling.

Zaključio je da je stoga namera Rusa sporo i metodično zauzimanje gradova jednog po jednog.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track