UŽAS RATA! RUSI: Ukrajinci muče i ubijaju naše zarobljenike! KIJEV: Ruski vojnici siluju naše žene!
Iživljavanje Zarobljeni ruski vojnici vezani na zemlji, Foto: screenshot

rat u ukrajini

UŽAS RATA! RUSI: Ukrajinci muče i ubijaju naše zarobljenike! KIJEV: Ruski vojnici siluju naše žene!

Planeta -

Na društvenim mrežama poslednjih dana objavljuje se sve više snimaka ratnih zločina i kršenja Ženevske konvencije

Užasi rata postaju sve vidljiviji u Ukrajini, a sukobljene strane stalno optužuju jedna drugu za ratne zločine.

Poslednjih dana na društvenim mrežama sve je više snimaka mučenja ratnih zarobljenika, a sve su glasnije međusobne optužbe za kršenje Ženevske konvencije!

Zlostavljanje

Ukrajinske vlasti su od početka rata puštale snimke zarobljenih ruskih vojnika kako telefoniraju svojim roditeljima i kroz suze se izvinjavaju i mole za oproštaj.

Na drugoj strani, Rusija je emitovala snimak Ukrajinaca zarobljenih posle osvajanja Zmijskog ostrva u Crnom moru, ali tek pošto je iz Kijeva emitovana vest da su oni odlikovani nakon što su likvidirani zbog odbijanja da se predaju. Medijski rat snimcima zarobljenika dobio je, međutim, potpuno drugačiju konotaciju nakon emitovanja novih video-snimaka. Na njima se vide vezani ruski vojnici s belim vrećama na glavama dok ih Ukrajinci ispituju i pucaju u njih iz blizine.

Na snimku se vidi više navodnih ruskih ratnih zarobljenika kako leže vezani. Izgledaju kao da su teško pretučeni. Njih ispituju naoružani ljudi, od kojih mnogi nose plave trake, koje obično koriste ukrajinske jedinice. Neki od ranjenih su očigledno umrli tokom ispitivanja. Na snimku se takođe vidi da je trojici drugih zatvorenika naređeno da izađu iz kombija i da im pucaju u noge iz blizine. Obe strane ispituju autentičnost snimaka.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin naložio je „istražiteljima da utvrde sve okolnosti incidenta, prikupe i evidentiraju dokaze i identifikuju sve koji su umešani, kako bi ih potom priveli pravdi“.

Silovanja kod Kijeva?

Nije jasno kad su snimci nastali, a prema nepotvrđenim informacijama, napravljeni su u okolini Harkova. Da se radi o ozbiljnom incidentu, vidi se i po tome što se ovim povodom oglasio i Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, koji je najavio da će i Kijev pokrenuti istragu.

- Ovakve slučajeve shvatamo izuzetno ozbiljno. Pokrenućemo istragu. Mi ne mučimo ratne zarobljenike - rekao je on.

S druge strane, ukrajinska poslanica Marija Mezenceva izjavila je da ruski vojnici siluju i seksualno napadaju žene tokom invazije na njenu zemlju. Ona se u televizijskom intervjuu osvrnula na slučaj iz Brovara, istočnog predgrađa Kijeva, gde je jedna žena silovana pred svojim detetom. Prema njenim rečima, ruski vojnici su ubili muškarca u njegovoj kući da bi potom nekoliko puta silovali njegovu suprugu pred maloletnim detetom. Generalni tužilac Irina Venediktova rekla je da vlasti istražuju ovaj slučaj. Ukrajinci već mesec dana optužuju Ruse za granatiranje vrtića, bolnica, škola... kao i za druge ratne zločine.

Posle višenedeljne opsade

Rusi i Čečeni u Marijupolju?

Rusija, Ukrajina
foto: AP Evgeniy Maloletka

l Marijupolj, lučki grad na Azovskom moru i druga po veličini ukrajinska luka preko koje je tekao izvoz sirovina i metalurških proizvoda, potpuno je u ruskim rukama. Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja, u intervjuu za američki CNN saopštio je juče da je njegov grad, kako se izrazio, „u rukama okupatora“ i da se nalazi na ivici humanitarne katastrofe. Prema njegovim rečima, nakon višenedeljne opsade, ruske snage su razrušile grad ostavivši nepoznat broj mrtvih civila i stotine hiljada proteranih ljudi iz njihovih domova... Osnovu odbrane Marijupolja činili su puk, nekadašnji bataljon Azov, kao i druge jedinice Nacionalne garde Ukrajine, a napadali su ga vojske Donjecke Narodne Republike i Rusije. Njima su se priključile i čečenske jedinice, Inguši i jednice Južne Osetije.

štampano izdanje 29.3.2022.
foto: Kurir

DA LI STE SPREMNI ZA POKLON IZNENAĐENJA? UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA KURIR, DANAS ČEKA VAS POKLON IZNENAĐENJA + STARS

poklon, Stars
foto: Kurir

Ako ste ljubitelji poklona, još kada su to pokloni iznenađenja, onda nemojte danas da propustite da kupite dnevno izdanje novina Kurir, gde vas čeka neki od naših poklona iznenađenja plus dodatak Stars.

štampano izdanje 29.3.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ R. Repija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track