KRALJICA ELIZABETA PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE 6 MESECI: Monarh se teško kreće, došla u pratnji osramoćenog princa Endrua! FOTO
Foto: Raw Image Ltd / Goff Photos / Profimedia

komemoracija princu filipu

KRALJICA ELIZABETA PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE 6 MESECI: Monarh se teško kreće, došla u pratnji osramoćenog princa Endrua! FOTO

Planeta -

Članovi britanske kraljevske porodice stigli su danas u prepunu Vestminstersku opatiju kako bi proslavili 99-godišnji život princa Filipa. Događaju prisustvuje i kraljica Elizabeta, koja kako moglo videti ima problema sa kretanjem, a nedavno se oporavila i od korone.

Događaj, kojem prisustvuje većina porodice vojvode od Edinburga i mnogi od najviših članova kraljevske porodice u Evropi, u najvećem je kontrastu sa njegovom skromnom sahranom u Vindzoru prošlog aprila.

Kraljica je konačno odlučila da prisustvuje oko dva sata ranije, ali je u izveštavanju o službi zahvalnosti dominirala njena izuzetna odluka da otputuje sa svojim osramoćenim sinom princom Endrjuom iz zamka Vindzor u centralni London.

pomen princu Filipu, princ Endru
foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

Ona je bila odlučna da bude među 1.800 gostiju uprkos problemima sa mobilnošću koji su je sprečili da obavi neki veliki javni angažman daleko od zamka Vindzor i proteklih šest meseci.

A u potezu za koji kraljevski posmatrači veruju da je možda uznemirio njenog sina princa Čarlsa i unuka princa Vilijama - obojica su ključni u odluci da se oduzme titula vojvodi od Jorka - kraljica je izabrala svog drugog sina da je prati u kraljevskom automobil za putovanje od 40 kilometara.

pomen princu Filipu, princ Vilijam, Kejt Midlton
foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

Princ Endru je takođe dobio prvi red u crkvi, odmah pored svoje druge braće i sestara na službi samo nekoliko nedelja nakon što je platio milione jednoj od seksualnih robinji Džefrija Epštajna, Virdžiniji Roberts Žufre, koja ga je optužila da je imao seks sa njom tri puta kada je sa 17 godina prebačena je u London.

Danas će monarh osigurati da se poslednje želje njenog voljenog muža ispune.

Cela porodica princa Filipa je odlučila da prisustvuje osim princa Harija i Megan Markl. Sa leve strane princa Endrua je njegov brat grof od Veseksa i Edvardova porodica grofica od Veseksa i njihova deca ledi Luiz Vindzor i Džejms, vikont Severn.

Dok je kraljičin dolazak u Vestminstersku opatiju pominjan u nalogu službe, konačna odluka o njenom prisustvu potvrđena je samo dva sata ranije zbog njene slabosti.

pomen princu Filipu, Kraljica Elizabeta, Velika Britanija
foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

Ranije danas, kraljevski komentator Robert Džobson, autor knjige Vek princa Filipa, rekao je za GB Njuz: „Mislim da bi princ Endrju mogao igrati značajniju ulogu nego što smo ranije mislili. Koliko sam shvatio, neko mora da podrži kraljicu i on bi mogao biti uz nju. Mislim da će Čarls verovatno biti sa Kamilom.'

Oko 1.800 gostiju očekuje se na današnjoj službi, uključujući britanske i evropske kraljevske porodice, predstavnike mnogih dobrotvornih organizacija čiji je vojvoda bio pokrovitelj ili predsednik, Boris i Keri Džonson i ser Dejvid Atenboro.

pomen princu Filipu, Boris Džonson
foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

Ali vojvoda i vojvotkinja od Saseksa se ne vraćaju iz SAD na službu. Nedavno je bila primorana da se povuče iz niza angažmana zbog lošeg zdravlja i starosti. Ovog meseca nije mogla da prisustvuje službi Dana Komonvelta zbog zabrinutosti za njenu mobilnost i udobnost.

Jedan od elemenata planiranih za sahranu, koji je sada uključen u službu, imaće devet nosilaca zlatne nagrade od Nagrade vojvode od Edinburga, plus predstavnike udruženja kadeta Ujedinjenog Kraljevstva, linijske rute za ulazak u Vestminstersku opatiju.

Službi će prisustvovati i oko 30 stranih članova kraljevske porodice, među kojima su princ Albert od Monaka, danska kraljica Margrete, norveški kralj Harald i kraljica Sonja, kao i španski kralj Felipe VI i kraljica Leticija.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track