HOROR U BRITANSKIM PORODILIŠTIMA: 300 beba umrlo ili se rodilo sa invaliditetom zbog loše nege!
Foto: Profimedia

tuga

HOROR U BRITANSKIM PORODILIŠTIMA: 300 beba umrlo ili se rodilo sa invaliditetom zbog loše nege!

Planeta -

Britanac čija je ćerka umrla u porodiljskom skandalu u Šrusberiju, poziva na policijsko gonjenje nakon što je 300 beba umrlo ili im je mozak oštećen zbog loše nege.

Ričard Stenton kaže da su brojna zdravstvena tela umešana u opsednutost prirodnim porođajima koji koštaju toliko života u Šrezburi and Telford Hospitals Trast (SaTH).

Sutra će glavna babica Dona Okenden predati svoj konačni izveštaj o onome što mnogi smatraju najgorim skandalom u istoriji NHS-a.

Neuspešni porođaji su značili da su majke i bebe umrle, a neka novorođenčad su ostala oštećena mozga - sve dok se SaTH smatrao primerom dobre prakse zbog niske stope carskog reza.

Majkama su uskraćeni carski rezovi i primorani su da trpe traumatične porođaje jer su mnoge bebe ostavljene sa frakturama lobanja i slomljenih kostiju, dok su druge bile bez kiseonika i pretrpele su povrede mozga koje su promenile život.

Miror saznaje da je između 250 i 400 test slučajeva sada prosleđeno policiji Zapadne Mersije koja vodi paralelnu istragu koja bi mogla da dovede do korporativnog gonjenja trusta ili pojedinačnih krivičnih gonjenja viših medicinara.

Ričard, čija je ćerka Kejt Stenton-Dejvis umrla tokom porođaja 2009. godine, rekao je: "Ovo je prelomni trenutak za porodiljsku negu širom NHS".

0048969418, bebe, porodilište
foto: Profimedia

"SaTH je bio užasan slučaj, ali oni nisu bili izolovani trust. Morate samo da pogledate u Istočnom Kentu i Notingemu gde se javljaju još stotine porodica da izraze zabrinutost zbog nege koju su dobili".

"Nadam se da će policija sada imati dovoljno dokaza da ih predoči CPS-u za krivično gonjenje".

"SaTH bi trebalo da suspenduje više menadžere koji su unapređeni ili premešteni u stranu. Oni su nadgledali kulturu normalnog rađanja po svaku cenu".

Ričardova supruga Rijanon Dejvis porodila se porodilištu koje je vodio fond Šrazberi u martu 2009. gde nije bilo lekara. Ona se seća da su nas "babice ohrabrivale da odemo tamo da ’održimo njihov broj‘".

Rianonina trudnoća je pogrešno klasifikovana kao niskorizična i trebalo je da se porodi u bolnici gde su lekari bili pri ruci.

Njena beba, Kejt Stenton-Dejvis, bila je „bleda i nestašna“ kada se rodila.

Prevezena je avionom u birmingemsku bolnicu Heartlands, ali je umrla pre nego što je njena majka stigla tamo.

Riajnon i Ričardu je prvobitno rečeno da nije bilo problema sa pruženom negom, a njihove prve dve žalbe su odbacile poverenje.

Par je tada krenuo u misiju da otkrije kako je njihova ćerka umrla i otkrili su da su mnogi drugi prošli kroz slično iskustvo.

Dosije koji su sastavile Rijnnon i još jedna ožalošćena majka Kejli Grifits dovela je do toga da je Vlada naručila Okendenovu reviziju.

Petogodišnja istraga koju je sproveo tim od 90 stručnih babica i lekara ispitala je iskustva 1.500 porodica nakon ukupno 1.800 pritužbi na porođaje u trastu između 2000. i 2019. godine.

Najmanje 12 majki umrlo je tokom porođaja, a neke porodice su izgubile više od jednog deteta, kako se očekuje u izveštaju.

Izveštaj će imati implikacije za NHS Engleske, Savet za medicinske sestre i babice (NMC), Kraljevski koledž babica (RCM) i Kraljevski koledž akušera i ginekologa (RCOG) - svi oni su postavili ciljeve za prirodna porođaja koji su od tada ukinuti.

Kurir.rs/Mirror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track