Kremlj: Romni, spusti ton

Razgalamio se

Kremlj: Romni, spusti ton

Planeta -
Nedopustiva je pretnja republikanskog predsedničkog kandidata da će zauzeti čvršći stav prema Moskvi, saopštilo ministarstvo

MOSKVA - Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina ocenio je danas kao nedopustivu pretnju republikanskog predsedničkog kandidata na izborima u SAD Mita Romnija, da će zauzeti čvršći stav prema Moskvi."Moskva i Vašington su više puta na raznim nivoima istakli...da je nedopustivo imati situacije u kojima bilateralni odnosi postaju talac i žrtva predizbornih kampanja", rekao je Dmitrij Peskov ruskoj agenciji RIA Novosti.

Protivkandidat sadašnjem američkom predsedniku Baraku Obami je juče, prilikom svoje nominacije za predsedničkog kandidata, napao demokrate zbog težnji ka "obnovi" odnosa sa Rusijom, preneo je AFP. Putinov portparol je istakao da Rusija ne smatra Romnijeve komentare zvaničnim stavom Vašingtona i da će nastaviti da radi na poboljšanju bilateralnih odnosa u narednim mesecima. "Kao što je šef države više puta rekao, Rusija je bila i biće zainteresovana za dalji razvoj rusko-američkih odnosa", poručio je Peskov.

Romni je sinoć kritikovao Obamu i zbog toga što je napustio deo evropskog protivraketnog štita kome se Rusija snažno protivila, a za koji se njegov republikanski prethodnik ranije zalagao. "Napustio je naše prijatelje u Poljskoj, napustivši naš sporazum o raketnom odbrambenom sistemu, ali je spreman da bude fleksibilniji prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, posle izbora", rekao je Romni.

Romni je time mislio na Obamin gaf iz marta, prilikom njegovog susreta sa tadašnjim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom. Američki predsednik je tada, ne znajući da je mikrofon u blizini uključen, rekao Medvedevu da će biti fleksibilniji u razgovorima o spornom raketnom odbrambenom sistemu, ako ponovo bude izabran za predsednika."Pod mojom administracijom, naši prijatelji videće više lojalnosti, a gospodin Putin videće mnogo manje fleksibilnosti i jaču volju", naglasio je sinoć Romni. Prema istraživanjima javnog mnenja, Romni i Obama su u tesnoj trci za predsedničko mesto, nešto više od dva meseca pred izbore, koji će se održati 6. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track