BRITANCI SE POHVALILI ZAPLENOM SUPERJAHTE VREDNE 38 MILIONA FUNTI, ALI... Vlasnik jeste ruski tajkun ali NIJE na listi sankcija!
Foto: EPA / Andy Rain

ispala

BRITANCI SE POHVALILI ZAPLENOM SUPERJAHTE VREDNE 38 MILIONA FUNTI, ALI... Vlasnik jeste ruski tajkun ali NIJE na listi sankcija!

Planeta -

Otkriveno je da je superjahta od 58 metara (192 stope), vredna 38 miliona funti čijom se zaplenom su se jučempohvalile vlasti Velike Britanije, zapravo pripadsa ruskom tajkunu koji nije na listi sankcija Velike Britanije.

Zvaničnici su se u utorak ukrcali na luksuznu jahtu pod imenom Fi (Phi), nazvanoj po matematičkom konceptu koja je usidrena u Kanari Varfu, a saopšteno je da je plovilo zadržano u Britaniji pod sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini.

jahta, London, jahta Fi, superjahta
foto: EPA / Andy Rain

Prvobitno ime vlasnika nije otkriveno i opisan je kao biznismen sa "beskonačnim vinskim podrumom“ i bazenom sa slatkom vodom.

Međutim, sada je imenovan kao Vitalij Vasiljevič Kočetkov, osnivač Motiv Telekoma, mreže mobilne telefonije u ruskom Uralskom regionu bogatom mineralima.

jahta, London, jahta Fi, superjahta
foto: Profimedia / Shutterstock, Profimedia / Steve Poston/LNP / Shutterstock

On poseduje superjahtu preko Portsmouth Maritime, kompanije Kitsa i Nejvis koja kontroliše preduzeće za čarter jahte registrovano na Malti, (Hekagon Iachting Limited).

Ruski biznismen takođe poseduje još dve superjahte, po imenu Aurelija i Fi Fantom, koje su trenutno usidrene u Porto di Imperija u Italiji, prema dokumentima u koje je Fajnenšel tajms imao uvid.

jahta, London, jahta Fi, superjahta
foto: Profimedia / Shutterstock

Vlada je saopštila da je zaplenila brod zbog režima sankcija uvedenih Rusiji, iako Kočetkov trenutno nije ni na jednoj listi sankcija.

U stvari, čini se da je Kočetkov u sukobu sa Vladimirom Putinom, jer je ruska policija pokrenula krivičnu istragu o utaji poreza protiv matične kompanije Motiv Telekoma, Jekaterinburg-2000, 2021, prenosi Dejli Mejl.

Fi je svoje prvo putovanje imala prošle godine nakon što je izgrađena u Holandiji. Plovilo je bilo u Londonu na ceremoniji dodele nagrada za superjahte i trebalo je da otplovi danas u podne.

Kapetan Gaj But je kasnije napisao na internetu: "Ovo je prenaglašeni potezi vlade i ništa više od kampanje."

But, Novozelanđanin sa sedištem u Brajtonu, postao je „kapetan izgradnje“ jahte 2019. godine, prema njegovom profilu na LinkedIn-u.

Ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je u utorak: „Danas smo zadržali superjahtu vrednu 38 miliona funti i pretvorili ikonu ruske moći i bogatstva u jasno i oštro upozorenje Putinu i njegovim prijateljima.

jahta, London, jahta Fi, superjahta
foto: EPA / Andy Rain

Odeljenje za transport (DfT) saopštilo je da je sarađivalo sa Nacionalnom agencijom za kriminal (NCA) i Biroom za pomorske istrage graničnih snaga na identifikaciji i zadržavanju plovila. Prvo je odbilo da otkrije ime njenog vlasnika, navodeći da je on "ruski biznismen", a da je vlasništvo nad ovom jahtom "namerno dobro skriveno".

Vlasnik Fija trenutno ne podleže sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva. Ali, prema sadašnjim propisima, brod koji je u vlasništvu, kontrolisan, iznajmljen ili kojim upravljaju lica povezana sa Rusijom može biti predmet zaplene od strane sekretara za transport.

Fi je upadljiva jahta neobično plave boje, sadrži "beskonačan vinski podrum" i slatkovodni bazen, a duplo je veća od ostalih jahti koje su usidrene oko nje.

Registrovana je na kompaniju sa sedištem u karipskoj državi sa dva ostrva, Sveti Kits i Nevis, i nosi maltešku zastavu „da bi sakrila svoje poreklo“.

Kurir.rs / Daily Mail, Foto: EPA / Andy Rain

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track