NEKADA LEP LUČKI GRAD POSTAO RUINA: Ovo je snimak Marijupolja pre i posle ruskog granatiranja VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

ruska invazija na ukrajinu

NEKADA LEP LUČKI GRAD POSTAO RUINA: Ovo je snimak Marijupolja pre i posle ruskog granatiranja VIDEO

Planeta -

Lučki grad Marijupolj pod opsadom je ruske vojske od kraja februara, zbog čega njegovi građani žive u veoma teškim uslovima, bez vode, struje, grejanja i telekomunikacija. Rusija je ovaj put pristala da se otvori bezbedan koridor, šta su potvrdili i ukrajinski zvaničnici.

-Oko 45 autobusa je krenulo ka Mariupolju nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio da je Rusija pristala da otvori bezbedan koridor za četvrtak, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Prethodni pokušaji da se uspostavi prekid vatre u Mariupolju i bezbedno evakuišu civili su propali.

Gradonačelnik grada je rekao da je 170.000 ljudi zarobljeno u Mariupolju bez struje i da imaju sve manje zaliha, jer je grad pretrpeo skoro konstantno bombardovanje od strane Rusije.

Veliki broj stanovnika i dalje pokušava da izađe iz razorenog grada na bezbednu lokaciju.

-Dok smo pokušavali da izađemo, morali smo da prođemo centrom grada. Bilo je strašno videti uništene ulice i zgrade, kaže Iana Ialovets, 23-godišnja studentkinja.

- Marijupolj je bio bezbedan grad... Voleli smo da šetamo pored mora. Postojao je park, i bilo je to lepo mesto za sedenje i razgovor. Prosto ne mogu da verujem da smo izgubili sve što smo imali, rekao je stanovnik Marijupolja.

Penzionisani lekar Vadim Zabolotnji kaže: "Moja žena i ja ovo nismo očekivali... koliko je ovaj rat okrutan. Nismo mogli da razumemo zašto Rusi bombarduju neka mesta, jednostavno nismo mogli da nađemo nikakvo objašnjenje za to."

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track