ISKORISTILI RUSKI NAPAD NA UKRAJINU DA SMENE ŠEFA VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE FRANCUSKE Ko je smestio generalu Vidaudu?!
Foto: Printscreen Youtube/France24

Pobesneli zbog makrona, Putina i AUSUK

ISKORISTILI RUSKI NAPAD NA UKRAJINU DA SMENE ŠEFA VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE FRANCUSKE Ko je smestio generalu Vidaudu?!

Planeta -

Šef francuske vojne obaveštajne službe, general Erik Vidaud, najuren je, a možda je i dobio otkaz jer nije predvideo da će Rusija napasti Ukrajinu. Naovodni Otkaz ili smena je usledila samo sedam meseci pošto je bivši komandant specijalnig snaga postavljen na tu veoma važnu funkciju u francuskoj vojsci.

Osim za ovaj propust, general Vidaud okrivlejn je i za "neadekvatne brifinge“ i „nedostatak savladavanja predmeta“ (ma šta to značilo). Međutim, pojavilo se još nešto, a za koje mnogi smatraju da je prava pozadina smene generala Vidauda

SAD su ispravno procenile da Rusija planira invaziju velikih razmera, dok je Francuska zaključila da je to malo verovatno.

Sve ove informacije još uvek nisu zvanično potvrđene, i isključivo je agenciji AFP na koju se poziva BBC rekao neimenovani vojni izvor.

Vojni izvor je agenciji AFP rekao da je njegov posao bio da pruža „vojne obaveštajne podatke o operacijama, a ne o predviđa“. Pošto je služba generala Vidauda zaključila da Rusija ima sredstva da izvrši invaziju na Ukrajinu, izvor je rekao da „ono što se dogodilo dokazuje da je on bio u pravu“.

Kada ga je BBC kontaktirao, vojni portparol rekao je da šef francuskih oružanih snaga general Tjeri Burkhard nema komentar.

Međutim, početkom marta general Burkhard je priznao da francuska obaveštajna služba nije bila na nivou brifinga SAD ili Velike Britanije, koji su objavljivani da bi se izvršio pritisak na ruskog Vladimira Putina. „Amerikanci su rekli da će Rusi napasti, bili su u pravu“, rekao je on za list Mond.

„Naše službe su umesto toga mislile da bi cena osvajanja Ukrajine bila monstruozna i da su Rusi imali druge opcije“ da sruše vladu ukrajinskog Vladimira Zelenskog, dodao je on.

Pogrešno tumačenje predsednika Putina od strane Francuske bilo je utoliko više neprijatno jer je predsednik Emanuel Makron redovno razgovarao s njim u danima koji su prethodili invaziji 24. februara.

Specijalista za obaveštajne poslove profesor Aleksandar Papemanuel rekao je za AFP da je bilo previše lako okriviti vojnu obaveštajnu službu za neuspeh, koji leži na celoj francuskoj obaveštajnoj zajednici.

Ali general Vidaud, bivši komandant francuskih specijalnih snaga, izgleda da je istisnut i iz drugih razloga.

Nedeljama nakon što je preuzeo vojnu obaveštajnu službu, njegova služba je naišla na kritike kada je Australija raskinula ugovor o podmornici vredan više milijardi dolara sa Francuskom u korist bezbednosnog pakta sa SAD i Velikom Britanijom. Aukuski pakt je došao iz vedra neba u Francuskoj i izazvao diplomatsku prepirku.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja