RUSKI AVIONI KOJI SU LETELI KOD GOTLANDA IMALI SU NUKLEARNO NAORUŽANJE?! Kako je švedski medij digao paniku! Vojska pobesnela
Foto: Printscreen Youtube/tv4.se

Ko pravi haos

RUSKI AVIONI KOJI SU LETELI KOD GOTLANDA IMALI SU NUKLEARNO NAORUŽANJE?! Kako je švedski medij digao paniku! Vojska pobesnela

Planeta -

Švedski mediji TV 4 objavio je jutros vest koja je ubrzo postala veoma zapažena da su ruski avioni Su-24 i 27 koji su 2. marta narušili švedski vazdušni prostor u blizini ostrva Gotland imali nuklearno naoružanje. Kako je preneo ovaj švedski mediji silj ovog kršenja i upada bilo je čin namernog zastrašivanja Švedske.

Ovaj švedski komercijalni televizijski kanal TV4 (član Evropske radiodifuzne unije) je 30. marta emitovao priču u kojoj je izvestio da su neki od borbenih aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga koji su „narušili” švedski vazdušni prostor istočno od Gotlanda 2. marta bili navodno opremljen strateškim oružjem.

Kako je objavio TV 4 tog 2. marta 2022. sa aerodroma u ruskoj enklavi Kalinjingrad poletela je neobična formacija. Četiri jurišna aviona Suhoj Su-24SM koji su pratila dva lovca Suhoj Su-27.

Kako se TV 4 poziva na svoje izvore dva jurišnika Su-24 od ukupno četiri bili su opremljeni nuklearnim naoružanjem. Ovaj mediji navodi da je to ruskim pilotima bilo jasno.

Zbog sukoba u Ukrajini, švedsko vazduhoplovstvo je povećalo spremnost i jako rano je stiglo upozorenje da ruski piloti idu ka Gotlandu.

Oružane snage Švedske odbili su da komentarišu da li su dva ruska jurišna aviona bila opremljena nuklearnim oružjem. S druge strane, jasno je da je samo kršenje vazdušnog prostora moralo biti namerno.

- Mi to ocenjujemo kao svesnu akciju. Što je veoma ozbiljno, pogotovo zato što ste zaraćena zemlja, kaže šef vazduhoplovstva Karl-Johan Edstrom.

- Analizirali smo incident i jasno je da ne mogu da isključim pogrešnu navigaciju, ali sve ukazuje da se radilo o namernom činu. Da su narušili granice Švedske, kaže Karl-Johan Edstrom.

Narušavanje švedske teritorije trajalo je oko minut. Vazduhoplovstvo je rasporedilo dva JAS 39 Gripena koji su mogli da se sastanu i fotografišu uljeze. Tada je potvrđeno da su ruski avioni opremljeni nuklearnim oružjem.

Spoljni posmatrači taj incident vide kao izraz jasne strategije Rusije.

Ovo je signal za Švedsku da imamo nuklearno oružje i da bismo mogli da razmotrimo i njegovu upotrebu, kaže Stefan Ring, vojni ekspert.

S druge strane ruski specijalizovani mediji smatraju da je to klasična rusofobija i raspirivanje antiruske histerije čiji je cilj da ova skandinavska država i kraljevina promeni svoj ustav – napusti neutralni status i pridruži se NATO savezu.

Ruski specijalizovani mediji se pitaju kako su „budni“ švedski novinari 28 dana kasnije „videli“ nuklearne bombe na spoljnim nosačima na dva ruska bombardera Su-24, koji su leteli u pratnji para lovaca Su-27.

Rusi navode da švedski predstavnici medija nisu mogli da potkrepe svoje izjave, očigledno smatrajući da im treba verovati na reč. Međutim, može se pretpostaviti da će sada svi letovi ruskih aviona između Kalinjingradske i Lenjingradske oblasti iznad neutralnog akvatorija (međunarodnih voda) Baltičkog mora biti praćeni sličnim napadima besa".

Johan Viktorin, poznati stručnjak za bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, član Kraljevske švedske akademije vojnih nauka, bio je skeptičan prema informacijama koje su iznosili mediji. On je potvrdio da Su-24 zaista mogu biti naoružani taktičkim nuklearnim oružjem. Ali, sama konstrukcija ruskih aviona i njihovo ponašanje na nebu direktno govori da su navodi medija neosnovani.

Svi razgovori i informacije o nuklearnom oružju imaju za cilj da nas zastraše. To ne znači da treba da ignorišemo ovu vrstu naoružanja, ali treba da ostanemo hladni. Imajte ovo na umu svaki put kada pričate o tome, upozorio je ovaj stručnjak stanovnike zemlje na svom Tviter nalogu (

Reakcija švedske vojske bila je još elokventnija.

- Ne komentarišemo (informacije TV4) kako su ovi ruski avioni bili naoružani. Ništa se nije promenilo od incidenta. Čak i tada, naša procena je bila da nije bilo povećane pretnje Švedskoj u vezi sa njihovim ponašanjem ili vrstom naoružanja. Da su Oružane snage smatrale da povreda predstavlja povećanu pretnju, o tome bi bile javno obaveštene. Međutim, rizik od direktnih pretnji Švedskoj i dalje je nizak. Dugoročno, ne možemo isključiti povećanu pretnju ili napad Rusije. Ali ovde i sada nema povećane pretnje, rekao je za švedsko izdanje Ekpressen komandant švedskog vazduhoplovstva Karl-Johan Edstrom.

Kurir.rs/tv4.se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track