UKRAJINSKA RATNA DODELA OSKARA: Objavili snimke savladavanja neprijatelja, a "najbolji film" je zapaljeni ruski brod! (VIDEO)
Foto: Twitter video prtscr / Defence of Ukraine

medijski rat

UKRAJINSKA RATNA DODELA OSKARA: Objavili snimke savladavanja neprijatelja, a "najbolji film" je zapaljeni ruski brod! (VIDEO)

Planeta -

Ukrajina je medijsku sliku o ratu odnosno dešavanjima od početka ruske invazije predstavila sarkastično inspirisana dodelom Oskara, za šta je "nominovala" sedam najboljih ratnih video snimaka do sada.

Sudeći po izveštajima u zapadnim mediima, Ukrajina je već odnela pobedu barem kada je medijski rat u pitanju, a kako navodi Dejli mejl, na zvaničnim kanalima ukrajinskih institucija redovno se objavljuju memovi kako bi animirali što više ljudi širom sveta.

Ministarstvo odbrane objavilo je nagrade, uključujući nagradu za najbolji film za zapaljeni ruski ratni brod nakon što ga je pogodila balistička raketa u Crnom moru i najbolju fotografiju za dramatično obaranje helikoptera.

Dejli mejl međutim navodi da je u međuvremenu, "Rusija nastavila svoju taktiku dezinformisanja na mrežama", tvrdeći da je uspela u svojoj „operaciji denacifikacije“ uprkos tome što njene trupe nisu uspele da zauzmu nijedan veliki grad posle pet nedelja rata.

Evo rezimea video zapisa kojima su dodeljene glavne nagrade na dodeli Oskara Ministarstva odbrane Ukrajine 2022.

Nagrada za najbolji film dodeljena je snimku koji prikazuje kako je ogroman ruski brod uništen samo nekoliko dana nakon što je snimljen kako iskrcava pojačanje u luci pod blokadom.

Nagrada za najbolju sporednu ulogu pripala je snimcima ukrajinskih traktora koji odvlače napuštene ruske tenkove, sa vidljivim oznakama "Z". Ovi snimci postali su simbol civilnog otpora ruskoj invaziji, navodi Daily Mail.

Nagrada za najbolji strani film dodeljena je turskim dronovima Bajraktar ​​TB2 koje su korišćene u vazdušnim napadima na ruske snage.

Ove bespilotne letelice su, kako se navodi, pomogle u uništavanju sedam oklopnih borbenih vozila, pet artiljerijskih oruđa, 10 protivvazdušnih sistema, devet helikoptera, dva lanca goriva, jedan višecevni raketni sistem i 27 kopnenih vozila, pokazuju podaci.

Oskara za najbolju kinematografiju: Stingerov poljubac.

Reč je o snimku obaranja ruskog helikoptera raketom Stinger koji je poneo nagreadu z anajbolju kameru. Stinger je inače prenosivi PVO sistem zemlja-vazduh američke proizvodnje, koji mogu da nose vojnici. Ranije ovog meseca NATO je obezbedio Ukrajini oko 3.000 protivvazdušnog oružja, a Ukrajina je zatražila još Stingera.

Oskar za najbolju muziku na filmu dodeljen je snimku na kojem devojke u skloništu u harkovu pevaju ukrajinsku himnu.

Jedan od snimaka koji je dirnuo ljude širom sveta je snimak dece u skloništu u Harkovu kako pevaju državnu himnu.

Oskara za najbolju glumicu dobila je Javelin - protivoklopni raketni sistem. Na jednom od snimaka vidi se kako Javelin uspešno pogađa metu - ruski tenk.

Nagradu za najbolju produkciju ukrajinskog Ministarstva odbrane poneo je snimak zasede. Na njemu se vidi konvoj ruskih tenkova kako upada u ukrajinsku zasedu što ih je primoralo na promenu smera i beg, navodi se.

Kurir.rs / Daily Mail, Foto: Twitter video prtscr / Defence of Ukraine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track