GLAVOBOLJA U KANBERI Raskinuti ugovor o gradnji podmornica sa Francuzima, koštaće Australiju 3,7 milijardi evra!
Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

nuklearna plovila na dugačkom štapu

GLAVOBOLJA U KANBERI Raskinuti ugovor o gradnji podmornica sa Francuzima, koštaće Australiju 3,7 milijardi evra!

Planeta -

Australija će biti prinuđena da plati 3,7 milijardi evra odšteta Francuskoj kako bi izašla iz sporazuma o gradnji podmornica, koji je jednostrano raskinut posle formiranja pakta AUKUS koji je nastao u korist kupovine američkih ili britanskih nuklearnih podmornica.

Naime, kako piše portal The Local on franch, australijski premijer Skot Morison raskinuo je ugovor o podmornici sa francuskom mornaričkom grupom, i odlučio se za alternativu gradnje podmornice na nuklearni pogon, kao deo značajnog bezbednosnog sporazuma sa Vašingtonom i Londonom.

Međutim, neprijatna vest isplivala je tokom saslušanja i ispitivanja u australijskom parlamentu od strane opozicionog senatora, kada su zvaničnici odbrane otkrili da će jednostrano raskinuti ugovor imati veoma visoku cenu, i da će ga platiti poreski obveznici te zemlje.

Senator Peni Vong rekao je da će poreski obveznici dobiti podmornice koje ne postoje, dok zvaničnici odbrane kažu da će svi problemi biti rešeni u okvirima te cene

Zamenik sekretara Ministarstva odbrane Toni Dalton, je rekao da je tačan iznos još uvek nejasan jer su pregovori sa Naval Group u toku.

Ministar finansija Simon Birmingem branio je odluku o odustajanju od francuskog sporazuma kao „neophodan u decenijama koje dolaze”.

„Ne treba pobeći od činjenice da smo znali da postoje ozbiljne posledice“, rekao je Birmingem.

„Promenjeno strateško okruženje u regionu značilo je da opcija koja je ranije izabrana neće zadovoljiti najbolje potrebe Australije u budućnosti.

Morison je ranije rekao da je odluka da se odluči za podmornice na nuklearni pogon vođena promenom dinamike u azijsko-pacifičkom regionu, gde Kina sve više polaže svoja prava na gotovo celo Južno kinesko more.

Promena je izazvala bes u Parizu, a francuski predsednik Emanuel Makron optužio je australijskog lidera da laže o budućnosti ugovora koji je prvobitno vredan 50 milijardi američkih dolara (34 milijarde evra).

U decembru, studija koju je objavio Australijski institut za stratešku politiku kaže da će program podmornica na nuklearni pogon koštati više od 80 milijardi američkih dolara (72 milijarde evra) i da će mu trebati decenije da se završi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track