OVO SU ISLAMISTIČKI "BITLSI": Džon, Pol i Džordž važili za najsurovije egzekutore VIDEO
Foto: Printskrin

surovo

OVO SU ISLAMISTIČKI "BITLSI": Džon, Pol i Džordž važili za najsurovije egzekutore VIDEO

Planeta -

Italijanski humanitarni radnik Federiko Motka pretrpeo je 14 meseci brutalnosti, nakon što su njega i njegove kolege uhvatila Islamska država u blizini izbegličkog kampa na granici sa Turskom 2013. godine.

Motku i njegovog kolegu humanitarni radnik Britanac Dejvid Hejns su odvedeni od strane Islamske države i podvrgnuti „intenzivnoj“ patnji.

Dok je Motka preživeo i sada je ponovo preživljava svoje muke na američkom sudu na suđenju britanskom državljaninu El Šafiju Elšeiku, Hejnsu je odsečena glava. Taoci su nazvali "Bitlsi" zbog njihovog engleskog akcenta, četvorica pripadnika ID navodno su odgovorni za obezglavljivanja američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa i britanskih humanitarnih radnika Hejnsa i Alana Heninga - kao i mnogih drugih.

Ukupno, ćelija 'Bitlsa' je držala skoro 28 stranih talaca, od kojih su skoro svi otkupljeni ili ubijeni.

Džon

Pošto su mu tabloidi dali ime 'džihadi Džon', Vašington post ga je identifikovao kao Muhameda Emvazija, bivšeg stanovnika Londona i diplomiranog na Univerzitetu Vestminster. Njegov identitet je bio poznat i američkim i britanskim obaveštajnim agencijama, ali nije objavljen u javnosti zbog „operativne bezbednosti“.

U novembru 2015. američka vojna bespilotna letelica izvela je napad na Emvazija dok je izlazio iz zgrade u Raki u Siriji. Američki zvaničnik je to nazvao "besprekornim... čistim udarcem" bez kolateralne štete i "ispario". Njegova smrt je potvrđena u januaru 2016.

Pol

Ejn Lesli Dejvis, za koju se navodi da je bila jedna od britanskih islamista dodeljenih da čuvaju zapadne taoce, osuđena je 2017. za terorističke zločine nakon što je uhapšena u Turskoj dve godine ranije. Pre nego što je napustio Veliku Britaniju da bi se pridružio ID, Dejvis je navodno bio diler droge i bio je osuđen zbog posedovanja vatrenog oružja.

Njegova supruga Amal el Vahabi takođe je osuđena nakon što je pokušala da prokrijumčari sredstva svom mužu preko Turske.

Džordž

Poznat po svojoj brutalnosti, čak i među ostalim članovima IS, otkriveno je da je 'Džordž' Londončanin El Šafi Elšeik, nakon mnogih lažnih identifikacija. Početkom 2018. kurdski borci uhvatili su Elšeika i Aleksandu Koteja kako beže iz Sirije blizu granice sa Irakom, a zatim ih predali američkim zvaničnicima koji su potvrdili njihov identitet putem biometrije.

Kurir.rs/Birmingham Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track