LEGALIZACIJA MARIHUANE U SAD? Predstavnički dom Kongresa dekriminalizovao upotrebu kanabisa, zakon verovatno ne prolazi Senat
Foto: Profimedia / Nehru Sulejmanovski

u skladu sa životom

LEGALIZACIJA MARIHUANE U SAD? Predstavnički dom Kongresa dekriminalizovao upotrebu kanabisa, zakon verovatno ne prolazi Senat

Planeta -


Predstavnički dom američkog Kongresa je sa tesnom dvostranačkom većinom glasao za federalnu dekriminalizu marihuane.

Za dekriminalizaciju je glasalo 220 predstavnika dok je 204 bilo protiv.

Predlog zakona, koji je sponzorisao demokratski poslanik Džeri Nadler iz Njujorka, sprečiće savezne agencije da uskrate bezbednosne dozvole saveznim radnicima za upotrebu kanabisa, i omogućiće Administraciji za veterane da preporuči medicinsku marihuanu veteranima koji žive sa posttraumatskim stresnim poremećajem, plus ostvariće prihode odobravanjem poreza na promet marihuane.

Predlog zakona takođe briše evidenciju ljudi osuđenih za nenasilna krivična dela upotrebe kanabisa, za koje je lider većine u Predstavničkom domu Steni Hojer rekao da "mogu da progone obojene ljude i utiču na putanju njihovih života i karijere na neodređeno vreme“.

"To može rezultirati poteškoćama u pronalaženju posla, poteškoćama u pronalaženju smeštaja, uskraćivanjem pristupa federalnim beneficijama, uskraćivanjem finansijske pomoći na fakultetima i univerzitetima i uskraćivanjem prava glasa", rekao je Hojer. "Zato se sad ovim bavimo".

Demokrate u Senatu imaju sličan zakon o legalizaciji u gornjem domu, ali se ne očekuje da će taj zakon preći cenzus od 60 glasova za usvajanje u Senatu.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pohvalila je zakon rekavši da je "u skladu sa onim što se dešava u mnogim državama širom zemlje".

Sličan zakon je usvojen u decembru 2020. godine, a njega je u Zastupničkom domu zagovarao poslanik Don Jang sa Aljaske koji je, međutim, preminuo prošlog meseca pre nego što je zakon dospeo na drugo glasanje.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track