RAT SE ŠIRI NA MOLDAVIJU? Kijev: Pobunjenici u Pridnjestrovlju se dižu na oružje, a ruske snage pregrupišu; Moskva: Bez komentara
Foto: EPA/Dumitru Doru

rat i posledice

RAT SE ŠIRI NA MOLDAVIJU? Kijev: Pobunjenici u Pridnjestrovlju se dižu na oružje, a ruske snage pregrupišu; Moskva: Bez komentara

Planeta -

Sukob u Ukrajini mogao bi da se proširi i na susednu Moldaviju i samoproglašenu paradržavu Pridnjestrovlje koja leži uz ukrajinsku granicu u smeru Odese.

Dok se napadi na Odesu nastavljaju, nešto se "krčka" i u Moldaviji.

Kako prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na lokalne vojne izvore i moldavske medije, primećeno je pregrupisanje ruskog tzv. mirovnog vojnog kontingenta i oružanih snaga samoproglašene paradržavne tvorevine Pridnjestrovlje, uz ukrajinsku granicu u smeru Odese.

Odesa je oko 180 km od moldavske, odnosno pridnjestrovske granice, vojni kontingent u toj odmetnutoj moldavskoj provinciji broji 1500 vojnika, a vojska Pridnjestrovlja, prema njihovim podacima, broji oko 7500 vojnika, ali i oko 80 hiljada rezervista, kojima se, prenose lokalni mediji, dele pozivi za mobilizaciju.

Jutarnji list podseća da dobar deo tamošnjeg stanovništva ima i rusko državljanstvo te podleže i ruskim vojnim zakonima.

Zbog toga u Kijevu ne isključuju mogućnost da su tamošnje snage stavljene u stanje pripravnosti zbog mogućih provokacija i demonstrativnih delovanja uz granicu, ali ni mogućnost uključivanja u direktni napad na Ukrajinu, u slučaju početka invazije na Odesu, bilo kao učesnici ili "distrakcija" za Ukrajince.

Zapadni analitičari tvrde da je jedan od glavnih ciljeva ruskog napada na Ukrajinu bio izlazak na granicu Moldavije i "fizičko" spajanje sa Pridnjestrovljem koje je nastalo još pre raspada SSSR-a početkom 1990. godine, kada se vodio i rat, u kojem je ruska vojska omogućila njeno nastajanje.

Vlasti u Pridnjestrovlju već su nekoliko puta tražili priznanje od Rusije, a nakon što je Vladimir Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska, u Tiraspolu su ponovno zatražili da se razmotri njihov predlog o toma da ih Moskva prvo prizna a onda i primi u sastav Rusije.

Sledećeg vikenda, 10. aprila, u gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji, čiju je državnu nezavisnost Rusija priznala još 2008. godine, biće sproveden referendum o pripajanju Rusiji.

Nakon intervencije u Ukrajini Moldavija se odmah pojavila (uz Gruziju) kao moguća sedeća meta Putinovih planova, tvrde zapadni stručnjaci. Moskva ponavlja da je vojnu operaciju pokrenula kako bi spasili rusko stanovništvo na istoku od represije i ugnjetavanja.

Odmah na početku sukoba, prodemokratska predsednica Maja Sandu zatražila je od Brisela hitnu kandidaturu za članstvo Moldavije u EU.

Moldavija je najavila da ne želi u NATO i da je spremna da zadrži neutralni status uz određene bezbednosne granice.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track