PESKOV OTKRIO KAKO ĆE SE ODVIJATI TRGOVINA ENERGENTIMA: Gas će se plaćati u evrima, isplata Gaspromu u rubljama
Foto: Shutterstock, AP

energetska kriza

PESKOV OTKRIO KAKO ĆE SE ODVIJATI TRGOVINA ENERGENTIMA: Gas će se plaćati u evrima, isplata Gaspromu u rubljama

Planeta -

Zapadne zemlje su plaćale gas u evrima i nastaviće to da rade, ali će konačna isplata ići Gaspromu u rubljama, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

Peskov je istakao da će šema plaćanja u rubljama ubuduće važiti i za novu grupu proizvoda, prenela je agencija RIA Novosti.

"Zapravo, oni koji su plaćali u evrima, tako će i dalje plaćati, u istim jedinicama koje su naznačene u ugovorima. Ali u isto vreme, konačna uplata će ići prodavcu Gaspromu u rubljama", naveo je Peskov.

Ovo je još uvek prototip sistema, rekao je on.

"Ne sumnjam da će u budućnosti biti proširen na nove grupe roba i zauzimati sve više prostora u našim spoljnotrgovinskim odnosima", rekao je Peskov u televiziji Rusija 1.

Odluka predsednika Putina da se pređe na plaćanje u rubljama za gas koji se isporučuje neprijateljskim zemljama doneta je kako Rusija zbog sankcija ne bi bila uskraćena za dolare i evre koji se plaćaju za gorivo, naveo je Peskov.

Portparol je primetio da Rusija nije imala želju da "udari nekoga po nosu“, već su takve mere su preduzete kako bi se obezbedila trgovina.

Peskov je dodao da se Rusija sada suočava sa "najvećim teretom sankcija u istoriji” i istakao da su njene devizne rezerve u drugim zemljama zaplenjene.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track