MASAKR U BUČI OSUDILI LIDERI EU, NATO I SAD Moskva tvrdi da je navodni ratni zločin ukrajinski falsifikat UZNEMIRUJUĆE
Ilustracija, Foto: Profimedia

drama

MASAKR U BUČI OSUDILI LIDERI EU, NATO I SAD Moskva tvrdi da je navodni ratni zločin ukrajinski falsifikat UZNEMIRUJUĆE

Planeta -

Ukrajina je optužila Rusiju za genocid, tvrdeći da je u okolini Kijeva pronašla tela 410 civila, koje je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, što je zločin koji je zgrozio javnost u Evropi i SAD, javljaju svetski mediji.

- Da, to je genocid. Istrebljenje cele nacije i naroda (...) A to se dešava u Evropi u 21. veku – rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za američku mrežu CBS.

Prema rečima ukrajinskog državnog tužioca Irine Venediktove, u okolini Kijeva pronađena su tela 410 civila, koje su ovih dana oslobodile ukrajinske snage. Vašington, Pariz, Berlin i London su zaredom osudili „užase“, uključujući i „ratni zločin“ počinjen u Buči, gradu severozapadno od Kijeva, gde se na ulicama može videti veliki broj leševa.

Ruska vojska je negirala da je ubila civile u Buči, navodeći da se povukla iz grada 30. marta i optužujući Ukrajinu za falsifikovanje snimaka „zapadnih medija“. Hiljade su poginule u ratu, a skoro 4,2 miliona Ukrajinaca moralo je da napusti svoje domove, uključujući 90 odsto žena i dece, od početka ruske invazije 24. februara.

AFP je u subotu video tela najmanje osam muškaraca u civilu kako leže na ulici u Buči, koju su ove nedelje oslobodile ukrajinske snage. Jednom su bile vezane ruke, a leševi su bili razbacani na površini od stotine kvadratnih metara.

- Bio je to pakao (...) Bog nas je spasio - rekao je za AFP čovek u gradu.

Tela 57 ljudi pronađena su u masovnoj grobnici u Buči, rekao je šef lokalne spasilačke službe, pokazujući to timu AFP-a.

„Ovi hici su kao udarci u stomak“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za CNN.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, pak, osudio "okrutnost kakva u Evropi nije viđena decenijama", a francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će "ruske vlasti morati da odgovaraju za ove zločine", osuđujući "kukavički ubistvo stotina civili". ulice".

Britanski premijer Boris Džonson nazvao je "odvratne napade" Rusije na civile u Buči "ratnim zločinom", najavljujući pooštravanje sankcija Moskvi. UN su u Ženevi ocenile da pronalazak tela u Buči postavlja „ozbiljna pitanja o mogućim ratnim zločinima”.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zahtevao je da G7 odmah uvede nove sankcije Rusiji, posebno potpuni energetski embargo, zatvaranje luka za sve ruske brodove i robu i isključenje svih ruskih banaka iz Sviftovog međunarodnog platnog sistema. Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na nove sankcije Rusiji nakon "ratnog zločina" počinjenog u Buči.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track