AMERI PRAZNE ARSENALE SAVEZNIKA: Sovjetske tenkove šalju Kijevu, a donatorima prodaju svoje!
Foto: Vikipedija

trgovina

AMERI PRAZNE ARSENALE SAVEZNIKA: Sovjetske tenkove šalju Kijevu, a donatorima prodaju svoje!

Planeta -

Administracija Džozefa Bajdena je, posle apela predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, uspela da ubedi saveznike da ukrajinskim snagama ustupe za sada nepoznat broj sovjetskih tenkova T-72, koji se još uvek nalaze u arsenalima Poljske, Češke, Slovačke i Bugarske.

Prvu informaciju o početku ove operacije objavio je pre tri dana NJujork tajms, a u međuvremenu je, kako se čini, Bajdenova diplomatija uspela da ubedi saveznike da ustupe Ukrajincima izvestan broj tenkova T-72, ali još uvek nije poznato iz kojih država potiču.

Prema navodima američkih diplomata, Ukrajincima će narednih dana iz arsenala Poljske i Češke biti dopremljeno između 130 i 160 ovih

Operacija "Tenkovi za Ukrajinu" treća je diplomatska ofanziva Vašingtona od početka rata u Ukrajini u kojoj američke diplomate pokušaja da iz arsenala bivših članica Varšavskog pakta prikupe naoružanje koje bi vlada u Kijevu, odmah i bez prethodne obuke vojnika, mogla da koristi.

Prethodno, Amerikanci su pokušali da Ukrajince opreme borbenim avionima "mig-29", ali je čitava operacija neočekivano propala posle procene Bele kuće da bi isporuka ovih letelica predstavljala "neželjenu eskalaciju" odnosa između Vašingtona i Moskve.

Nedelju dana kasnije, Stejt department je pokrenuo potragu za projektilima i lanserima protiaavionskih sistema S-300, ali rezultati ove akcije nikada nisu objavljeni.

Za razliku od "migova" i sistema S-300, smatraju zapadni analitičari, bivši sovjetski tenkovi T-72 su, u međuvremenu, mahom zamenjeni modernijim modelima i nalaze se u sastavu rezervnih snaga novijih članica NATO-a.

Većina ovih tenkova je, svojevremeno, modernizovana u varijantu T-72M, što je za klasu slabije od verzije T-72B3 koje Rusi koriste tokom operacija u Ukrajini.

Kao i u pokušaju da se Ukrajincima doture borbeni avioni, najverovatniji izvor tenkova je Poljska, koja pre dve godine u naoružanju imala još oko 400 tenkova T-72M, kao i 200 komada poljske podvarijante PT-91, na kojem su promenjeni sistemi kontrole naoružanja, reaktivni oklop i motor.

Poljaci, bez problema, mogu poslati ove tenkove u Ukrajinu, jer će do kraja godine početi isporuka 250 ranije naručenih američkih "abramsa" M1A2. Oklopne jedinice te države u naoružanju imaju i 249 nemačkih "leoparda".

Bugarska, Slovačka i Češka, takođe, u naoružanju imaju tenkove T-72. Računa se da ni jedna od ovih zemalja ne koristi više od 100 ovih tenkova, mada Bugari u rezervi čuvaju oko 250 modela ovog tipa.

Još ranije, Češka je najavila da će Ukrajincima poslati 56 oklopnih transportera Pbv-501, koje su ranije dobili od Nemačke. Očekuje se da bi, ukoliko se ukaže potreba, američke diplomate mogle ovim državama ponuditi modernije tenkove.

Tenkove T-72 u naoružanju još uvek ima i Mađarska, ali ova država, do sada, nije pokazala interes da učetvuje o transferima naoružanja Ukrajincima.

Kurir.rs/rts

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track