NA SNIMKU IZ BUČE NIJE TELO KOJI SE POMERA VEĆ FLEKA NA STAKLU: Ovo je utvrđeno naknadnom analizom! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

fekt čekeri tvrde

NA SNIMKU IZ BUČE NIJE TELO KOJI SE POMERA VEĆ FLEKA NA STAKLU: Ovo je utvrđeno naknadnom analizom! VIDEO

Planeta -

Navodni ruski masakr u Buči prethodnih dana je centralna tema medija koji prate rusko-ukrajinski rat!

Kurir je objavio da je pažljivim gledanjem, vidi se kako jedan od tih „mrtvaca“ pomera ruku dok vozilo prolazi, a onda, kad prođe, smatra da je njegov posao završen i ustaje. Kurir je naveo da jedan deo snimka ukazuje na moguću manipulaciju, što nije bilo tačno!

Naime, portal Istinomer je analizom snimka utvrdio sledeće:

"U delu snimka (između četvrte i šeste sekunde) sa Telegrama, umesto „leša koji pomera ruku“, zapravo vidimo zaprljani deo stakla automobila.

Na usporenom snimku je moguće uočiti da je ruka osobe koja leži nepomična, ali i da se sa autom u pokretu, pomera i „fleka“ šoferšajbne.

Snimak sa invertovanim bojama u videu, konačno, dokazuje da je deo koji se pomera (tamne boje u odnosu na telo) potpuno odvojen od osobe na asfaltu.

Deo snimka koji je navodni „dokaz“ da telo koje „vidimo“ u retrovizoru, ustaje i seda je još jednostavnije objasniti.

Bočni retrovizori na novijim automobilima uglavnom nisu ravni. Naprotiv, imaju blagu zakrivljenost — konveksnost — zbog čega postoje sigurnosna upozorenja “Predmeti u ogledalu su vam bliži nego što se čini“. Konveksnost čini da predmeti izgledaju manji nego što zapravo jesu.

Sa druge strane, u pitanju je svesni kompromis: Zakrivljena ogledala omogućuju proširenje vidnog polja čime se smanjuje takozvani „mrtav ugao“ — delovi koje retrovizori ne pokrivaju.

Vizuelna distorzija koju primećujemo u snimku, dakle, daje iluziju da se telo pomerilo ili „ustalo“. Međutim teza o „živom lešu“ se pobija zakrivljenjem okolnih zgrada usled istog efekta distorzije.

Ukrajinci inače tvrde da su masakr počinili Rusi nad stanovništvom koje nije htelo da sarađuje, dok Moskva demantuje i tvrdi da se ruska vojska povukla dan pre navodnog masakra.

U zapadnim, uglavnom proukrajinskim medijima, kao podrška tvrdnjama Kijeva daje se snimak prolaska ukrajinskih vozila dok obilaze tela žrtava.

Međutim, pažljivim gledanjem, vidi se kako jedan od tih „mrtvaca“ pomera ruku dok vozilo prolazi, a onda, kad prođe, smatra da je njegov posao završen i ustaje! Naknadnom analizom je utvrđeno da se radi o fleki na staklu.

Snimak navosnog masakra u Buči koji je ovjacio Dojče vele na ruskom
Snimak navosnog masakra u Buči koji je ovjacio Dojče vele na ruskomfoto: Printscreen/Youtube

Snimak je objavio portal Logično, ali se ista scena vidi i na snimku koji objavljuje Juronjuz na ruskom. Ali, kadar se zgodno prekida upravo kada "mrtvac" počinje da pomera ruku!

Kurir.rs/Logično

Bonus video:

00:26

Volodimir Zelenski: Svaki Rus će saznati ko je ubio njihove sunarodnike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track