STATISTIKA TRGOVINE ORUŽJEM: Prednjače Evropa i SAD, jedna zemlja na Bliskom istoku postaje ključni igrač! VIDEO
Foto: Jeff Rotman / Alamy / Alamy / Profimedia

uobičajeno

STATISTIKA TRGOVINE ORUŽJEM: Prednjače Evropa i SAD, jedna zemlja na Bliskom istoku postaje ključni igrač! VIDEO

Planeta -

U najnovijem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), koji prati trgovinu oružjem od 2017. do 2021. godine, navodi se da je trgovina oružjem u Evropi porasla, da su zalivske države vodeći uvoznici i da Izrael ostaje glavni igrač.

U izveštaju objavljenom prošlog meseca navodi se da je Izrael činio 2,4 odsto međunarodnog izvoza oružja između 2017. i 2021. godine, a glavni primaoci su Indija, Azerbejdžan i Vijetnam.

Izrael je činio 2,4% međunarodnog izvoza oružja i vojne opreme (VME) između 2017. i 2021. Međutim, izraelski izvoz oružja je opao za 5,6% u tom periodu u poređenju sa prethodnih pet godina.

Jedine druge zemlje na Bliskom istoku među 25 najvećih izvoznika AME bile su Turska (12.), Ujedinjeni Arapski Emirati (18.) i Jordan (25.).

Prvih pet zemalja je dominiralo svetskom trgovinom, čineći 77% ukupnog izvoza: SAD sa 39%, Rusija (19%), zatim Francuska, Kina i Nemačka u mnogo manjoj meri. Ostale zemlje u prvih deset dobavljača oružja na strana tržišta bile su Italija, Velika Britanija, Južna Koreja i Španija.

Prema SIPRI, koji je identifikovao 60 zemalja izvoznica oružja tokom tog perioda, Evropa i Severna Amerika čine 87% ukupnog izvoza oružja.

U studiji se navodi da je u navedenom periodu svetska trgovina oružjem i vojnom opremom pala za 4,6 odsto. Ali snabdevanje Evrope oružjem poraslo je za 19 odsto zbog tenzija sa Rusijom, a to se dogodilo mnogo pre početka vojne operacije u Ukrajini. Velika Britanija, Norveška i Holandija bile su najveći uvoznici oružja u Evropi.

SAD su povećale svoj udeo na globalnom tržištu oružja za 7% i bile su daleko ispred Rusije, drugog najvećeg izvoznika. Između 2017. i 2021. SAD su isporučile oružje u 103 zemlje, a većina tih isporuka su bili borbeni avioni, a zatim rakete i oklopna vozila.

Najveći udeo američkih isporuka vojnih proizvoda bio je na Bliskom istoku. Rusija je uglavnom isporučivala oružje Indiji, Kini, Egiptu i Alžiru, dok je njen ukupan izvoz oružja pao za 26 odsto, navodi se u studiji.

Izrael je bio 14. najveći uvoznik oružja sa 1,9 odsto svetskog udela. 92% izraelskog uvoza dolazilo je iz Sjedinjenih Država, uglavnom lovaca pete generacije F-35 i vođenih bombi, nakon čega slede pošiljke iz Nemačke i Italije. Nemačka isporučuje Izraelu podmornice, podsećaju mediji.

Ukupan uvoz Izraela je skočio za 19% u odnosu na prethodnih pet godina.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track