VANREDNO STANJE U PERUU ZBOG CENA GORIVA I ĐUBRIVA: Sumoran poziv na buđenje levičarskom predsedniku, bivšem farmeru-učitelju
Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

posledice rata

VANREDNO STANJE U PERUU ZBOG CENA GORIVA I ĐUBRIVA: Sumoran poziv na buđenje levičarskom predsedniku, bivšem farmeru-učitelju

Planeta -

Peruanski predsednik Pedro Kastiljo uveo je policijski čas u glavnom gradu Limi u utorak, zabranivši ljudima da napuštaju svoje domove u pokušaju da obuzda proteste protiv povećanja cena goriva i đubriva koji su se proširili širom zemlje.

"Kabinet se složio da proglasi zabranu mobilnosti građana od 2:00 do 23:59 od utorka, 5. aprila, kako bi zaštitio osnovna prava svih ljudi“, rekao je Kastiljo u obraćanju koje je emitovano širom zemlje nešto pre ponoći.

U ponedeljak, talas protesta protiv povećanja cena goriva i đubriva, izazvan ratom u Ukrajini, nastavljen je drugu nedelju, dok se vlada bori da snizi cene.

Protesti predstavljaju oštar poziv na buđenje levičarskog predsednika Pedra Kastilja, farmera i školskog učitelja koji je pobedio na izborima prošle godine uz ogromnu podršku ruralne sirotinje.

Podrška predsedniku brzo je oslabila, čak i u ruralnim regionima, i kreće se na oko 25% širom zemlje. Za osam meseci na funkciji, Kastiljo je preživeo dva pokušaja opoziva i prošao kroz neviđeni broj članova kabineta.

Protesti postaju sve nasilniji i najmanje četiri osobe su ubijene, saopštila je vlada.

U ponedeljak su demonstranti zapalili naplatne kućice i sukobili se sa policijom u blizini grada Ike na jugu zemlje. "Ovaj štrajk se ne dešava samo ovde, već po celom Peruu“, rekao je jedan demonstrant u Ici, koji je odbio da bude identifikovan.

Previranja su izbila prošle nedelje pošto su farmeri i kamiondžije blokirali neke glavne autoputeve do Lime, ​​što je dovelo do naglog porasta cena hrane.

Vlada je odgovorila tokom vikenda sa predlogom da se odrekne većine poreza na gorivo u pokušaju da snizi cene, uz istovremeno povećanje minimalne zarade za oko 10 odsto na 1.205 sola (332 dolara) mesečno.

Peru je takođe izdao vanrednu deklaraciju za poljoprivredni sektor zbog rasta cena đubriva izazvanih zapadnim sankcijama Rusiji, velikom izvozniku potaše, amonijaka, uree i drugih nutritiva za zemljište.

Kao i mnoge zemlje, Peru se još pre sukoba u Ukrajini borio sa visokom inflacijom. U martu je inflacija dostigla maksimum u poslednjih 26 godina, uglavnom zbog rasta cena goriva i hrane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja