CENE HRANE U SAD ĆE TEK RASTI: Šok upozorenje američkog Ministarstva privrede! Pre svih radi se o ovim namirnicama! VIDEO
Foto: Shutterstock

statistika

CENE HRANE U SAD ĆE TEK RASTI: Šok upozorenje američkog Ministarstva privrede! Pre svih radi se o ovim namirnicama! VIDEO

Planeta -

Ako mislite da je plaćati 10 dolara za pola kilograma slanine ili 6 dolara za istu količinu putera loše, uskoro će postati skuplje, upozorava Amerikance Ministarstvo poljoprivrede.

Uskoro će plaćati još više za skoro sve kada je u pitanju ishrana bilo u restoranu ili u kod kuće. Beleži se decenijski rekord u rastu vena hrane koje su u proteklih 12 meseci porasle 9 odsto.

Služba za ekonomska istraživanja USDA ažurirala je svoj martovski izveštaj predviđajući rast cena hrane za 4,5-5 odsto ove godine. Najveći porast će biti u ishrani, 5,5-6,5 odsto, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će cene namirnica porasti između 3% i 4% u narednim mesecima. I to je povrh svih ostalih povećanja sa kojima su se potrošači suočili u poslednjih nekoliko meseci.

Nijednoj kategorija hrane, kaže USDA, nije pala cena cenu u 2021. A sada je USDA revidirala svoju prognozu naviše za sve kategorije hrane, uključujući meso, živinu, jaja, mlečne proizvode, masti i ulja i još mnogo toga. Jedina kategorija koju je USDA revidirao naniže bilo je sveže povrće.

Najveći porast imale su goveđe i teleće meso, a najmanje sveže povrće. Predviđa se da će cene veleprodajnog goveđeg mesa porasti između 4% i 7%.

Većim maloprodajnim cenama živine i jaja doprinosi, navodi se u izveštaju, ptičiji grip. Predviđeno je povećanje cena živine za 6% do 7% i 2,5%-3,5% za jaja.

Snažna potražnja za mlečnim proizvodima podstiče maloprodajne cene. Izgledi USDA za mlečne proizvode u 2022. predviđaju povećanje od 4% do 5%.

Takođe, pritisak na cene hrane predstavlja ruska invazija na Ukrajinu i povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

"Očekuje se da će uticaji sukoba u Ukrajini i nedavnog povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi dovesti do pritiska na povećanje i smanjenje cena hrane, respektivno. cene kako se razvijaju", navodi se u izveštaju.

Inflacija je dostigla 7,9% u poslednjih 12 meseci, što je najveći rast u odnosu na isti period prošle godine od aprila 1981, prema februarskom indeksu potrošačkih cena u SAD, objavljenom u martu.

Kurir.rs/USA Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track