UDARILI I NA UMETNOST: Finci zaplenili ruske umetnine vredne 42 MILIONA evra! Sa pozajmice Italiji i Japanu nisu stigle nazad !
Foto: Profimedia / Jon Bower Russia

i puškinov muzej na udaru

UDARILI I NA UMETNOST: Finci zaplenili ruske umetnine vredne 42 MILIONA evra! Sa pozajmice Italiji i Japanu nisu stigle nazad !

Planeta -

Finska carinska služba je danas saopštila da je zaustavila povraćaj umetnina vrednih oko 42 miliona evra u Rusiju zbog sankcija EU i najavila da će se o tome kako dalje da postupa savetovati s Briselom.

Carinske službe zaplenile su proteklog vikenda tri transporta slika, skulptura i antikviteta koji su bili na pozajmici muzejima u Italiji i Japanu, a povraćaj se obavljao preko Finske.

Sami Rakšit iz Finskih carina rekao je da se umetnine smatraju luksuznom robom i podležu sankcijama koje je EU donela protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Vlasništvo su Državnog muzeja lepih umetnosti Puškin

Zaplenjene umetnine i dalje su rusko vlasništvo i biće čuvane pod nadzorom Finske agencije za baštinu, rekli su carinici.

Ruska novinska agencija Moskva citirala je rusko ministarstvo kulture, koje je izvestilo da su umetnine bile na pozajmici u Italiji iz zbirke vodećih ruskih muzeja kao što su Ermitaž i Carskoje selo u Sankt-Peterburgu i iz moskovske galerije Tretjakov.

Umetnine koje su bile na povratku iz Japana vlasništvo su Državnog muzeja lepih umetnosti Puškin.

Finska carina sumnjiči desetak ljudi za kršenje sankcija. Prošlog meseca dva muzeja u Milanu rekla su da su spremna da vrate nekoliko pozajmljenih umetnina ruskim muzejima koji su zatražili prevremeni povrat.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Profimedia / Jon Bower Russia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja