KOJE EVROPSKE ZEMLJE BI MOGLE DA ISPORUČE UKRAJINI TENKOVE RUSKE PROIZVODNJE? Od T-55 preko T-72 do M-84!
Foto: Shutterstock

Analiza

KOJE EVROPSKE ZEMLJE BI MOGLE DA ISPORUČE UKRAJINI TENKOVE RUSKE PROIZVODNJE? Od T-55 preko T-72 do M-84!

Planeta -

Slovenački vojni portal Revija obramba pre nekoliko dana objavila je detaljni tekst o tome koje države bi mogle da pošalju svoju vojnu tehniku sovjetske proizvodnje Ukrajni kako bi je pomogli u ratu protiv Rusije.

Sjedinjene države i dalje pregovaraju sa evropskim državama koje su u naoružanju imale, pa povukle u rezervu tenkove T-55 i T-72, a neke poput Češke su napravile prvi korak i poslale prvu tranšu od pet tenkova T-72 i pet BMP-1 u Ukrajinu.

Pre svega ti tenkovi trebali bi da se koriste na istoku i jugu Ukrajine u sudaru sa ruskim tenkovima kako bi se zaustavila nastupajuća ofanziva.

Američki poziv evropskim zemljama da isporuče Ukrajinu starim sovjetskim tenkovima, kao i snabdevanje ukrajinskim oružanim snagama nekadašnjih istočnonemačkih oklopnih vozila BMP-1, predstavlja novo poglavlje u ukrajinskom naoružanju tokom rata sa ruskim snagama. Zapad je time odgovorio na potrebe ukrajinske vojske za teškim (smrtonosnim) naoružanjem, koje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži već nekoliko nedelja. Zelenski je nedavno rekao da je „nemoguće“ braniti opkoljeni grad Mariupolj „bez dovoljnog broja tenkova, oklopnih vozila i, naravno, aviona“.

Postoji nekoliko zemalja u Evropi koje su potencijalni dobavljači glavnih borbenih tenkova sovjetske proizvodnje, najčešće Poljska, koja ima veliki arsenal bivšeg sovjetskog naoružanja i koja je takođe snažno zainteresovana za pobedu Ukrajine.

Bosna i Hercegovina - ima u upotrebi oko 36 tenkova M-84 i navodno 140 tenkova T-55.

Bugarska – ima oko 180 tenkova T-72 u upotrebi.

Hrvatska - ima 75 tenkova M-84A4 u svom naoružanju

Mađarska – još uvek ima 30 tenkova T-72M1 u svom naoružanju i još oko 130 u rezervi, ali je malo verovatno da će Mađarska biti spremna da pošalje tenkovi u Ukrajinu .

Letonija – u svom naoružanju ima samo 3 tenka T-55 koje koristi za procese obuke.

Poljska – još uvek ima više od 580 tenkova T-72M1 u svom arsenalu, kako nadograđenih tako i nenadograđenih, sa 230 tenkova PT-91 tvardi (poljska unapređena verzija T-72M1) i njenim tenkovskim jedinicama opremljenim modernijim nemačkim leopard 2 tenkovi (2A4, 2A5, 2PL - više od 250 ukupno).

Rumunija – ima oko 250 sovjetskih tenkova T-55 u upotrebi.

Slovenija – ima 14 aktivnih tenkova M-84A4 i još 32 u rezervi, kao i 30 modernizovanih tenkova T-55S u rezervi.

Severna Makedonija – u svom naoružanju ima 30 tenkova tipa T-72 kupljenih od Ukrajine.

Kurir.rs/Revija obramba/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track