KAKO JE ISPORUČEN SLOVAČKI S-300 PMU UKRAJINI! Ministar odbrane se pravio nevešt, a premijer potvrdio iz voza za Kijev!
Foto: Pritnscreen/Twitter

Prebacivanje trajalo dva dana

KAKO JE ISPORUČEN SLOVAČKI S-300 PMU UKRAJINI! Ministar odbrane se pravio nevešt, a premijer potvrdio iz voza za Kijev!

Planeta -

Slovačka je prva zemlja članica NATO pakta i EU koja je isporučila teško naoružanje ukrajinskoj vojsci za borbu protiv ruske vojske. Kako je saopšteno, ali i potvrđeno radi se o PVO sistemu S-300 koji je već stigao u Ukrajinu.

Ovu vest prvo je objavila slovačka TV Markiza, a kasnije i svi slovački mediji, a potvrdio je i sam slovački premijer Eduar Heger koji je krenuo vozom za Kijev.

Kako je saopšteno prebacivanje protvivazdušnog i raketnog sistema S-300 PT starije proizvodnje trajalo je puna dva dana. Jedan divizion, koji je isporučen Ukrajini, najpre je približen samoj istočnoj granici Slovačke i Ukrajine, a onda i predat toj zemlji da ga koristi u ratu.

Ovo je odgovorna odluka kojom Republika Slovačka, kao država koja podržava mir, slobodu i zaštitu ljudskih prava, pruža pomoć u vidu čisto odbrambenog sistema Ukrajini i njenim nedužnim građanima i verujemo da će ovaj sistem pomozi da se što više nevinih Ukrajinaca spase od dalje agresije.Putinov režim. Donacija sistema ne znači da je Slovačka postala deo oružanog sukoba u Ukrajini. Takođe uveravam da je odbrana Slovačke Republike i dalje obezbeđena i da će u narednim danima biti ojačana dodatnim sistemom protivraketne odbrane naših saveznika“, rekao je on.

Početkom ove nedelje pojavili su se snimci iz Sereja (Trnavska oblast), gde je vojna tehnologija koja liči na sistem S-300 utovarena u vojne vagone. Ministar odbrane Jaroslav Nađ je tada rekao da sprovode mnoge logističke operacije kako bi obezbedili operaciju NATO trupa koje dolaze u Slovačku i dodao da nema pojma šta je to vojna tehnologija.

„Ne nosimo ništa u Ukrajinu, morao bih da znam nešto o tome“, rekao je tada, a citirao dnevni list Sme.

Nad je takođe ranije rekao da je sistem S-300 trebalo da bude odveden u istočnu Slovačku, gde je trebalo da štiti vazdušni prostor, ali ne i Ukrajinu.

Socijaldemokratska partija smatra medijske informacije o prebacivanju PVO sistema S-300 Ukrajini pretnjom za odbranu Slovačke i prevarom aktuelne vlasti nad sopstvenim građanima.

„Ministar odbrane Nad je naglasio da će S-300 biti povučen od strane slovačkih oružanih snaga samo ako se za njega obezbedi adekvatna zamena. Ovo obećanje još nije ispunjeno, a sam ministar Nad je nedavno govorio o vremenskom horizontu od nekoliko meseci do godina. Jasno je da do sada raspoređeni Patrioti ne zamenjuju u potpunosti sistem S-300. Pozivamo ministra Nadu da objasni ovaj besmislen korak koji vodi ka smanjenju stepena borbene gotovosti slovačkih oružanih snaga“, napisala je u odgovoru portparolka Patricija Medveja Mačikova.

Slovačka, Ukrajina, S 300
foto: Pritnscreen/Twitter

Početkom ove nedelje, Češka je u Ukrajinu dostavila desetine svojih tenkova T-72 i borbenih vozila BVP-1, ali su to prilično zastarele verzije iz 1980-ih koje nije koristila češka vojska, navodi Sme.

U međuvremenu, Rusija je više puta upozoravala zemlje NATO-a da ne šalju vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da će svaku isporuku oružja smatrati legitimnim vojnim ciljem. Ipak, do sada nije uspela da zaustavi takve isporuke.

S-300 PMU

Ovaj protivvazdušni i protivraketni sistema spada u durug generaciju ovogo borbenog sistema. Zapravo radi se o dubojoj modernizaciji sistema S-300, koji je u naoružanje Sovjetske armije ušao sredinom 1960-tih godina prošlog veka. Ovaj sistem se sastoji od osamtračkog radara 30N6E /NATO Big bird) koji ima domet do 300 kilometara i oktrivanje 100 ciljeva odjednom i gašanje njih 6. Sistem se sastoji i od radara za rano upozorenje 76N6 sa dometom većim od 120 kilometara. Sistem S-300 KORISTI LANSERE 5P85S I 5P85T koji su opremljeni sa 4 projektila. Divizion takođe pripada i komandno vozilo 54K6E i vozilo za izviđanje terena 1T1‚2. Radari i lanseri se nalaze na vozilima MAAZ 543M ili ih vuku kamioni KRAZ -260B.

Sistem S-300 PMU koristi raketu 48N6 dometa 150 kilometara, brzine oko 6 maha sa visokoeksplozivnom bojevom glavom težine 70-100 kg. Raketa može da gađa ciljeve na visinama od 10 do 27 km.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track