NOVA TAKTIKA Amerika je posle napada na Ukrajinu pokrenula hibridni rat protiv Rusije!
Foto: EPA / PAVEL BEDNYAKOV / KREMLIN

INFORMACIJE SU ORUŽJE

NOVA TAKTIKA Amerika je posle napada na Ukrajinu pokrenula hibridni rat protiv Rusije!

Planeta -

Vašington pokušava da puštanjem obaveštajnih podataka u javnost i svesnim podmetanjem izbaci iz ravnoteže Vladimira Putina

Promenjena taktika... Džo Bajden, predsednik SAD
Promenjena taktika... Džo Bajden, predsednik SADfoto: AP / Andrew Harnik

Ima indicija da Rusija planira da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini! Ovu informaciju pre nekoliko nedelja prenela je većina svetskih medija, pozivajući se na američke obaveštajne izvore. Čak je i američki predsednik Džozef Bajden javno upozorio da će se Rusija suočiti s teškim posledicama ukoliko upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

Rigorozna provera

Međutim, kako prenosi NBC, ispostavilo se da je u pitanju svesno podmetnuta informacija čiji je cilj da se iz ravnoteže izbaci rusko rukovodstvo s predsednikom Vladimirom Putinom na čelu.

Bio je ambasador SAD u Rusiji... Vilijam Berns, direktor CIA
Bio je ambasador SAD u Rusiji... Vilijam Berns, direktor CIAfoto: EPA/Tom Williams

Direktor CIA: Informacioni rat

Direktor CIA Vilijam Berns, ujedno i bivši ambasador SAD u Rusiji, prošlog meseca je na saslušanju u Kongresu govorio o informacionom ratu protiv Rusije. - Tokom godina svoje diplomatske karijere previše puta sam video kako Amerika gubi u informacionom ratu protiv Rusije. Sada smo mnogo pažljiviji i uklonili smo prednost koju je Putin često koristio. Mislim da je Ukrajincima to od velike koristi - rekao je Berns.

Američki obaveštajci su tačno procenili da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu, a sada puštanjem obaveštajnih podataka idu korak dalje. Prošle nedelje su trojica američkih zvaničnika potvrdila kako nema dokaza da je Rusija dopremila ikakvo hemijsko oružje u blizinu granice sa Ukrajinom. Oni tvrde da je ta informacija plasirana kako bi se Rusija odvratila od upotrebe zabranjenog oružja. Ovo je samo jedan od primera kako Bajdenova administracija vodi hibridni rat protiv Rusije. Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven objavio je poverljive podatke navodeći da odlazak ruskih snaga iz okoline Kijeva nije bilo povlačenje, već strateški potez koji najavljuje napad na istok i jug Ukrajine. - Ideja je da se spreči i poremetiti taktika Kremlja, zakomplikuje njihova vojna kampanja, potkopa propaganda Moskve i spreči Rusija da definiše kako će ovaj rat biti percipiran u svetu - rekao je američki zvaničnik upoznat sa strategijom.

KONKRETNI PRIMERI

Podmetnute informacije

- Rusija se priprema da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini

- Povod za intervenciju biće insceniran napad na prorusko stanovništvo na istoku

- Putin ne dobija istinite informacije od svojih najbližih saradnika

- Tvrdnja da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine

Tačni obaveštajni podaci

- Procena da će Rusija definitivno izvršiti napad na Ukrajinu

- Povlačenje ruskih trupa iz oblasti oko Kijeva

- Reorganizacija ruskih trupa na istoku

- Procena da se Ukrajini ne šalju poljski avioni

Međutim, pojedini obaveštajni zvaničnici smatraju da su pokušaji ulaska u Putinovu glavu i njegovo izbacivanje iz ravnoteže potpuno beznačajni jer će on učiniti ono što je naumio bez obzira na sve. Pre puštanja informacija u javnost sprovodi se rigorozna provera koju sprovode Nacionalni savet za bezbednost i obaveštajna zajednica, koji žele da potvrde kvalitet informacija i zaštite izvore i metode kojim su one prikupljene. Tak kada se ovi kriterijumu ispune, informacija se pušta u javnost.

Bolje preduhitriti

Pre invazije, SAD su tvrdile da Rusija planira da inscenira tzv. napade pod lažnom zastavom na prorusko stanovništvo na istoku kako bi se opravdala intervencija. Navodni ruski planovi uključivali su i video-snimke lažnih leševa. Taj napad se nikad nije dogodio. Američki zvaničnici su procenili da je u nekim slučajevima bolje preduhitriti nešto što se možda neće dogoditi nego ćutati i gledati kad se to dešava. Međutim, ova strategija krije brojne opasnosti. Jedna od njih je, prema rečima obaveštajnih stručnjaka, ta da se neke stvari protumače potpuno pogrešno, što bi bilo vrlo štetno za pouzdanost SAD i to bi išlo naruku Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track