00:31

47. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski očekuje više ruskih raketa ove nedelje: NAJAVIO ŽESTOKE BORBE

blog

47. DAN RATA U UKRAJINI Kijev: Počela ruska ofanziva na Donbas? Moskva: Ubijen komandant neonacističke grupe Desni sektor?

Planeta -


Danas je 47. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Ponedeljak 11. april

* Austrijski kancelar danas se sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

* Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao da će ruske snage osvojiti Donbas, Kijev i ostale gradove

* Sirene za vazdušnu uzbunu u brojnim gradovima Ukrajine

Nobilo: Putin po međunarodnom pravu nije ratni zločinac

Zagrebački advokat Anto Nobilo, koji ima iskustava s međunarodnim sudovima za ratne zločine, smatra da se Vladimir Putin u ovom trenutku ne može nazivati ratnim zločincem.

Nobilo smatra da su konstrukcije "ratni zločinac" i "genocid" postale sredstvo politike te da njihovo olako izgovaranje može dovesti do opasnih posledica.

Kako je rekao Večernjem listu, predsednik Rusije, po međunarodnom pravu, nije ratni zločinac.

Peskov: NATO je naoštren za konfrontaciju

NATO je naoštren za konfrontaciju, dalje širenje Alijanse neće doneti veću bezbednost Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Više puta smo govorili da je sama Alijansa pre alat naoštren za konfrontaciju. To nije savez koji obezbeđuje mir i stabilnost i dalje širenje alijanse, naravno, neće doneti dodatnu bezbednost evropskom kontinentu", odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li su izveštaji o mogućem širenju NATO-a iznenadili i da li u tome ima novih pretnji za Rusiju.

On je odbacio mogućnost članstva Rusije u NATO rekavši da ih je američka strana više puta odbijala, podseća RT.

Rusija: Ubijen komandant neonacističke grupe Desni sektor

Ruski ministar odbrane objavio da su ruski komandosi u Ukrajini ubili komandanta neonacističke grupe Desni sektor, Tarasa Bobaniča.

Zvanična Moskva optužuje Bobaniča za smrt stotina civila u istočnoj Ukrajini, tokom sukoba u tom regionu 2014.

Ruska vojska likvidirala je, kako tvrdi, Bobaniča pet kilometara južno od grada Izium, u regionu Harkov.

Ruski ministar odbrane nije pružio više detalja, ali je Desni sektor putem društvenih mreža objavio da je Bobanič zaista ubijen i to u petak u blizini Iziuma, a u svojim izveštajima nazvali su ga “legendarnim nacionalistom”.

Bobanič (33), čiji je nadimak “Čekić”, poreklom je iz zapadne Ukrajine, a nacionalista je "postao" tokom masovnih protesta i sukoba Ukrajine i Rusije 2014.

Hrvatska proteruje 24 Rusa, među njima 18 diplomata

Hrvatska proteruje 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

U Belorusiji "značajni manevri teškog ruskog naoružanja"?

BBC prenosi, pozivajući se na proukrajinski beloruski Telegram kanal, da su u Belorusiji juče navodno registrovani "značajni manevri teškog ruskog naoružanja".

Zelenski: Rusija koncentriše desetine hiljada vojnika za novu ofanzivu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija koncentriše desetine hiljada vojnika za novu ofanzivu.

Zelenski je u obraćanju južnokorejskom parlamentu rekao da Rusija neće stati dok ne bude primorana, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je u Donbasu već pokrenuta nova ofanziva.

Ukrajinski zvaničnik: Ruska ofanziva na Donbas već počela

Ruska ofanziva na Donbas je već počela, rekao je jutros visoki ukrajinski zvaničnik, dodajući da Rusija nastavlja da gomila snage u istočnom regionu Ukrajine.

"Sa moje tačke gledišta, velika ofanziva (na istoku Ukrajine) je već počela“, rekao je na javnoj televiziji Vadim Denisenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici navode da su poslednjih dana zabeleženi značajni manevri ruskih snaga prema Donbasu nakon što Rusija nije uspela da zauzme Kijev.

"Rusi gomilaju snage i opremu u Donjecku i Lugansku. Još uvek nema velikih bitaka o kojima se toliko priča poslednjih dana, ali generalno govoreći, možemo reći da je ofanziva već počela", rekao je Denisenko.

DNR: Oslobođeno 80% luke u Marijupolju

Oko 80 odsto luke u Marijupolju je oslobođeno, tvrdi zamenik načelnika uprave Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Ruski "Kalibar“ uništio ukrajinski S-300

Oružane snage Rusije su visokopreciznim raketama morskog baziranja "Kalibar“ uništile skriven u hangaru protivvazdušni raketni divizion S-300 koji je dovezen iz Evrope, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Novi koridori za evakuaciju

Kijev i Moskva dogovorili su za danas devet humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi iz istočnih regiona u istočnoj Ukrajini uključujući pet u Luganskom regionu, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Planiran je i jedan humanitarni koridor za ljude koji će biti evakuisani privatnim transportom iz Marijupolja, prenosi Rojters.

U nedelju je evakuisano koridorima skoro tri hiljade ljudi, rekla je ona.

Detalji sastanka Nehamera i Putina

Austrijski kancelar Karl Nehamer otputovaće danas u Moskvu gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Opširnije pročitajte OVDE.

Šef EU diplomatije: Nove sankcije Rusiji su opcija

Dodatne EU sankcije Rusiji su opcija, rekao je šef diplomatije Evropske unije Josep Borelj na pitanje da li je EU spremna da razmotri embargo na rusku naftu kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.

"Sankcije su uvek na stolu", rekao je medijima pre sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU u Luksemburgu, prenosi Rojters.

Ministri će raspravljati o daljim koracima, dodao je.

Ukrajinska vojska tvrdi: Ruske snage mogle bi da izvedu provokativne akcije u Moldaviji

Ukrajinske oružane snage saopštile su da će ruske snage nastaviti sa napadima na saobraćajnu infrastrukturu kako bi poremetile protok robe u zemlju.

Ukrajinska vojska tvrdi i da bi ruske snage mogle da izvedu "provokativne akcije" u Pridnjestrovlju u Moldaviji kako bi optužile Ukrajinu za agresiju na susednu državu.

Na severu Krima oboren ukrajinski dron

Na severu Krima oboren je ukrajinski dron – u ataru sela Tavričeski u Krasnoperekopskom okrugu, saopštile su hitne službe regiona.

Delovi drona oštetili su jednu kuću, povređenih nije bilo, na licu mesta nalazi se policija, prenosi Sputnjik.

Papa pozvao na uskršnje primirje

Papa Franja pozvao je Rusiju i Ukrajinu na uskršnje primirje koje će doneti trajni mir.

Opširnije čitajte OVDE

Tajms: Finska i Švedska već ovog leta u NATO?

List Tajms preneo je da se Finska i Švedska spremaju da uđu u NATO već ovog leta.

List prenosi izjave neimenovanih američkih zvaničnika koji su rekli da je članstvo u NATO obe zemlje bilo tema razgovora ministara spoljnih poslova Alijanse protekle nedelje.

Austrijski kancelar danas sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehamer trebao bi danas da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

To će biti prvi sastanak nekog evropskog lidera od početka rata u Ukrajini.

“Ovo mora prestati! Potrebni su nam humanitarni koridori, prekid vatre i potpuna istraga ratnih zločina", napisao je nemački kancelar.

Kadirov: Zauzimamo Kijev!

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je jutros da će doći do ofanzive ruske vojske ne samo na opkoljeni grad Marijupolj već i na Kijev i druge ukrajinske gradove.

"Doći će do ofanzive... ne samo na Marijupolj nego i na druga mesta, gradove i sela. Lugansk i Donjeck - prvo ćemo ih u potpunosti osloboditi - a zatim zauzeti Kijev i sve druge gradove", poručio je on.

Odjekuju sirene u više gradova

Sirene za vazdušne napade oglasile su se širom Ukrajine, uključujući regije Lavov, Kijev, Dnjepar i Zaporožje, javljaju lokalni mediji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track