OTIŠLA NA DUŽI ODMOR, IZVINILA SE A ONDA PODNELA OSTAVKU: Nemačka vlada pozdravila odluku ministarke
Foto: EPA-EFE/Christoph Soeder

nemačka

OTIŠLA NA DUŽI ODMOR, IZVINILA SE A ONDA PODNELA OSTAVKU: Nemačka vlada pozdravila odluku ministarke

Planeta -

Posle žestoke kritike zbog odmora na koji je otišla posle katastrofalnih poplava prošle godine ministarka Ane Špigel podnela je ostavku. Vrh stranke Zelenih je najavio da će ubrzo imenovati naslednika.

Političarka Zelenih Ane Špigel podnela je ostavku na funkciju savezne ministarke za porodicu.

U pozadini ostavke je njen odnos prema katastrofalnim poplavama u nemačkoj pokrajini Porajnje-Palatinat leta 2021. godine.

"Danas sam usled političkog pritiska odlučila da na raspolaganje stavim mesto savezne ministarke za porodicu", citiraju se u saopštenju Ministarstva za porodicu reči te četrdesetjednogodišnje političarke.

"Činim to kako ova funkcija ne bi pretrpela štetu, pošto stoji pred velikim političkim izazovima", dodala je Ane Špigel. Time je ona samo četiri meseca posle imenovanja dala ostavku.

Ane Špigel je bila izložena kritici, jer je kao bivša ministarka za životnu sredinu nemačke pokrajine Porajnje-Palatinat deset dana nakon katastrofalnih poplava otišla na odmor i prekinula ga samo jednom da bi se pojavila na obaveznom terminu u dolini reke Ar.

U emocionalnom nastupu u nedelju, 10. aprila Ane Špigel je označila svoj tadašnji odlazak na odmor kao grešku.

Osim toga, priznala je da se sa odmora nije javljala video-vezom na sednicama pokrajinske vlade, kako je tvrdila tada.

Rukovodstvo Zelenih pozdravlja odluku

Partijski lideri Zelenih su ocenili da je odluka o ostavci ispravna. Rikarda Lang i Omid Nuripur koji ravnopravno vode poslanički klub Zelenih smatraju da će kadrovsko pitanje biti brzo rešeno.

"Veoma brzo ćemo izneti predlog za naslednika", rekao je Nuripur i dodao da je ministarka Špigel obavila dobar posao, a sada je preuzela odgovornost.

"Imam veliko poštovanje prema njoj", rekla je Analena Berbok, nemačka ministarka spoljnih poslova. I u njoj je ostavka koleginice izazvala emocije.

"Ane Špigel je lično prošla kroz veoma težak period. Sa današnjim danom ona je ne samo politički, već mislim i lično, prešla put koji po meni pokazuje do koje mere politika može biti surova", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova i dodala da sve to može da bude "opomena za sve nas u politici".

Berbok je odala priznanje koleginici za odluku o ostavci.

"Imam veliko poštovanje za njenu odluku i hoću jasno da kažem – savezna Vlada, mi kao kabinet, gubimo izvrsnu ministarku za porodicu, koja je strastveno izgarala za porodice, decu i žene u ovoj zemlji i koja je pre svega pokrenula najveći reformski projekat ove koalicije - garantovano osnovno finansijsko obezbeđivanje dece", navela je.

Šolcova podrška

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da je uz veliko poštovanje primio k znanju odluku ministarke Špigel, saopštila je zamenica portparola nemačke Vlade Kristijana Hofman.

Neposredno uoči ostavke Olaf Šolc je izrazio podršku za Ane Špigel.

"Što se tiče saradnje u vladi, savezni kancelar ceni ministarku i njihova je saradnja tesna i puna poverenja", rekla je Hofman.

I koalicioni partner, Liberali (FDP), govorili su o "poštovanju". "Gospođi Špigel i njenoj porodici želimo sve najbolje", rekao je šef Liberala Kristijan Lindner za list Rajniše post.

Konzervativna opozicija: Ostavka "odavno neophodna"

Potpredsednica bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Dorotea Ber je za list Augsburger algemajne rekla da je "ostavka na osnovu brojnih grešaka i laži odavno neophodna i ispravna".

Tokom vikenda se sve glasnije čula kritika na račun ministarke Špigel, a dolazila je uglavnom iz redova konzervativne Unije koja se sastoji od Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine, Severne Rajne-Vestfalije Hendrik Vist rekao je da se radi o "testu verodostojnosti za socijaldemokrate i Zelene".

Rekao je da su se Socijaldemokrate i Zeleni poslednjih nedelja moralno veoma uzdigli sudeći po Ursuli Hajnen-Eser.

Demohrišćanski političar je tu izjavu potom i precizirao: "Sada moraju da pojasne da li ostaju zahtevni nezavisno od partijske knjižice ili je to samo predizborna kampanja", rekao je.

Ursula Hajnen-Eser, konzervativna ministarka u Ministarstvu zaštite životne okoline u pokrajinskoj vladi je prošlog četvrtka, 7. aprila podnela ostavku jer je objavljeno da je nekoliko dana nakon katastrofalnih poplava u julu 2021. godine, sa nekoliko drugih članova vlade, na španskom ostrvu Majorka slavila rođendan svog muža.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track