CEO SVET TREBA DA STAVI PRST NA ČELO ZBOG KRIZE! UPOZORENJE UN: Rat u Ukrajini izazvao MEGA OLUJU u svetu hrane i energetike!
Foto: EPA / Yahya Arhab

inflacija od pre rata

CEO SVET TREBA DA STAVI PRST NA ČELO ZBOG KRIZE! UPOZORENJE UN: Rat u Ukrajini izazvao MEGA OLUJU u svetu hrane i energetike!

Planeta -

Rat u Ukrajini izazvao je "mega oluju" u svetu hrane, energetike i finansija koja sada preti da će izazvati pustoš, pogotovo u ekonomijama siromašnijih zemalja, izjavio je u Njujorku glavni sekretar UN-a Antonio Guteres.

Gutereš je govorio na predstavljanju prvog izveštaja novoosnovane Grupe za odgovor na globalnu krizu hrane, energenata i finansija, osnovane u ranim danima ukrajinskog rata kako bi se bavila upravo ovim prtećim hitnim situacijama.

On je rekao da iako je najveća pažnja usmerena na efekte rata na Ukrajince, on takođe ima globalni uticaj, u svetu koji je već bio svedok povećanog siromaštva, gladi i socijalnih nemira.

"Sada smo suočeni sa savršenom olujom koja preti da uništi ekonomije zemalja u razvoju“, rekao je šef UN ocenjujući da je uticaj rata globalan i sistemski.

"Čak 1,7 milijardi ljudi, od kojih trećina već živi u siromaštvu, sada je vrlo izloženo poremećajima u sistemima obezbeđivanja hrane, energenata i finansija koji izazivaju povećanje siromaštva i gladi", upozorava se.

Gutereš je takođe naveo činjenicu da 36 država uvozi više od polovine pšenice iz Rusije i Ukrajine. Ukrajina i Ruska Federacija obezbeđuju 30 odsto svetske pšenice i ječma, jednu petinu kukuruza i više od polovine suncokretovog ulja.

Zajedno, njihovo žito je osnovni izvor hrane za neke od najsiromašnijih i najugroženijih ljudi, obezbeđujući više od jedne trećine pšenice koju uvozi 45 afričkih i najnerazvijenijih zemalja.

Istovremeno, Rusija je najveći svetski izvoznik prirodnog gasa i drugi po veličini izvoznik nafte.

Rat je otežao izazove sa kojima se mnoge zemlje u razvoju suočavaju kao rezultat pandemije COVID-19, kao i istorijskih dugova i rastuće inflacije.

Od početka 2022. cene pšenice i kukuruza su porasle za 30 odsto, cene nafte su porasle za više od 60 odsto u prošloj godini, a cene prirodnog gasa i đubriva su više nego udvostručene.

U isto vreme, humanitarne operacije UN suočavaju se sa ograničenjem finansiranja: Svetski program za hranu (VFP) upozorio je da nema dovoljno resursa da nahrani gladne ljude u očajnim situacijama. Agenciji je hitno potrebno 8 milijardi dolara da podrži svoje operacije u Jemenu, Čadu i Nigeru.

Izveštaj, rekao je Gutereš, pokazuje da postoji direktna korelacija između rasta cena hrane i društvene i političke nestabilnosti.

"Naš svet to ne može da dopusti. Moramo da delujemo odmah", rekao je.

Pozvao je na hitan prekid rata u Ukrajini, ukidanje izvoznih ograničenja, ulaganje u obnovljive izvore energije i finansijsku podršku zemljama u razvoju.

Kurir.rs / Index.hr, UN Foto: EPA / Yahya Arhab

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track