VRI U FRANCUSKOJ PRED DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA Studenati blokirali fakultete nezadovoljni učesnicima drugog kruga
Foto: EPA / Stéphanie Lecocq, EPA / Thibault Camus / POOL

Napeto

VRI U FRANCUSKOJ PRED DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA Studenati blokirali fakultete nezadovoljni učesnicima drugog kruga

Planeta -

Stotine francuskih studenata danas su blokirale zgrade Univerziteta Sorbona u Parizu i drugim školama zbog nezadovoljstva predsedničkim izborima i ;kandidatima koji su ušli u drugi krug, a policija na njih ispalila suzavac.

U drugi krug predsedničkih izbora 24. aprila ušli su aktuelni predsednik Emanuel Makron i krajnje desničarski kandidat Marin Le Pen za koje studenti smatraju da neće zaštiti siromašne ili životnu sredinu.

Studenti su bacali letke sa prozora sa Sorbone i skandirali "svi smo mi antifašisti", a policija je u jednom trenutku ispalila suzavac kako bi sprečila druge studente da se im se pridruže.

Medju demonstrantima je mnogo onih koji su glasali za levičarskog kandidata Žan-Lika Melanšona, koji je imao jedan procenat manje od Le Penove u prvom krugu predsedničkih izbora, ali se nije kvalifikovao za drugi krug.

"Pošto su mladi ljudi zabrinuti za pitanja životne sredine, za socijalna pitanja, za antirasistička, feministička i LGBTK pitanja, neophodno je imati kandidata koji će nas predstavljati", rekao je student Sciences-Po Gabriel Vergnes.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track